Het verzoek van haar opa liet 10-jarige Janet niet meer los.
De plaquette, waarop de 32 namen gegraveerd staan van oud-leerlingen van de voormalige rijks-hbs die in de oorlog zijn omgekomen, is verplaatst van de oude rijks-hbs aan de Jan Matthijssenlaan naar het ultramoderne nieuwe gebouw van het Maerlant aan de Hossenbosdijk. Met een ingetogen bijeenkomst, waar talrijke familieleden, nazaten en de leerlingen van het Maerlant aanwezig waren, werd deze donderdag 25 april her-onthuld. Ook de 87-jarige kunstenares Teus van den Berg-Been die de plaquette in 1949 maakte, was vanuit haar woonplaats Haarlem naar Brielle gekomen. Het initiatief voor verhuizing van de herdenkingsplaat, is genomen door Janet van Klink, achternicht van de omgekomen Jorinus Langeveld.
Toen 10-jarige Janet van Klink naar een open dag van de middelbare school in Brielle zou gaan, de voormalige rijks-hbs aan de Jan Matthijssenlaan in Brielle, vroeg haar opa haar om te kijken naar de een herdenkingsplaat. Haar opa’s oom Jorinus was 35 jaar toen hij op 15 december 1941 op de Hr. Ms. 016 in de Zuid-Chinese Zee omkwam en was een van de 32 namen op die herdenkingsplaat. Maar hoe aandachtig ze ook keek, ze kon hem niet vinden. Toen het Maerlant zou gaan verhuizen naar een nieuw gebouw aan de Hossenbosdijk, kwam de belofte van Janet aan haar opa weer boven. Janet – 28 jaar nu, en afgestudeerd als politicologe op oorlogsverslaggeving- wilde dat de laatste herinnering aan haar oudoom Jo en aan de 31 andere slachtoffers levend zou blijven. Daarom vond ze dat de plaquette een plaats zou moeten krijgen in het nieuwe gebouw. Eens waren deze jong omgekomen mensen immers leerlingen van deze school. Wethouder Wilbert Borgonjen van de gemeente Brielle bleek graag mee te willen werken aan het project. Vervolgens begon een maandenlange speurtocht van Janet naar de familieleden en nakomelingen van de omgekomen jonge mensen. Met een enorme vasthoudendheid zocht ze op internet, deed navraag bij bekenden, spitte rouwadvertenties door en bladerde in telefoonboeken. Het leverde haar – als enorm liefhebber van geschiedenis- een schat aan verhalen op over de lang verloren dierbaren. Uiteindelijk is ze erin geslaagd op een na, alle verwanten te vinden.
Voor de verplaatsing van de plaquette heeft Janet veel steun gekregen van de gemeente Brielle, in het bijzonder wethouder Borgonjen. Deze benadrukte in zijn toespraak dat – hoewel de oorlog lang geleden lijkt, zeker in de ogen van de jeugd – het belangrijk blijft om te herdenken. Alle mensen die gestorven zijn voor onze vrijheid en dus ook deze oud-leerlingen van het Maerlant, verdienen dat. We kunnen daarvan leren en voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt.
Bij de plechtige her-onthulling werden leerlingen van de derde klas van het Maerlant betrokken. Zij onthulden de plaquette en spraken een voor een de namen uit van de 32 slachtoffers, met de datum en plek waar zij waren omgekomen. Daarna volgde een minuut stilte, door rector Harry Rogge afgesloten met de woorden “Dat hun bloed niet vergeefs vergoten zij”. Leerlingen van muziekleraar Aad Schrooten van het Maerlant verzorgden de muziek.
De in 1925 geboren Piet v.d. Hoek – “nee, niet verwant aan een van de omgekomen slachtoffers” – is gekomen naar aanleiding van een aankondiging in de krant, waarbij hij de namen van een paar van zijn klasgenoten herkende. Hij vond het zeer indrukwekkend de 32 namen te horen noemen. Zelf heeft hij een jaar onder moeten duiken omdat hij in het verzet zat, en kon daarom pas in 1945 zijn diploma halen. “Het was moeilijk toen, toch heeft het uiteindelijk mijn leven niet beïnvloed.” Leerlingen Dian, Lidy en Fleur, ook 3e klassers vinden tussen het serveren van hapjes en drankjes toch nog even tijd om te zeggen dat ze het heel bijzonder hebben gevonden. Het onderwerp is behandeld tijdens de geschiedenislessen. “Je kent de mensen natuurlijk niet echt, maar je voelt wel dat het heel erg is wat ze door hebben moeten maken, al is het natuurlijk wel heel lang geleden.” Denken ze dat hen ook zoiets zou kunnen overkomen? “Nee, ze geloven niet dat ze ooit een oorlog zullen meemaken. Dan zwakken ze af: “tenzij Noord-Korea gek gaat doen.”
Rector Harry Rogge onthulde de reden waarom de 10-jarige Janet de plaquette niet heeft kunnen vinden. Hij was verborgen achter een EHBO-koffer die op kasten in de hal stond. Die hal werd afgesloten na de ingebruikneming van een nieuw gebouw in de jaren tachtig. Gelukkig is er nu een waardiger plaats voor gevonden, links van de entree van het Havo/Vwo-gebouw, zoals het was in 1949. Harry Rogge vertelt dat dat de leerlingen in het vervolg elk jaar naar steeds twee van de gevallenen een studie-onderzoek zullen doen.