RvT PRIMO

BRIELLE – Raadslid Tijmen Zaal (OLP) vindt het onbegrijpelijk dat het bestuur van onderwijsgroep PRIMOvpr zijn eigen controleurs voordraagt. Hij kan om die reden niet instemmen met de benoeming van twee leden van de Raad van Toezicht.

Vanaf 1 augustus 2012 is er een Raad van Toezicht, bestaande uit vijf personen. Zij moeten het bestuur van PRIMO controleren. De gemeenteraden benoemden de leden van de Raad van Toezicht voor een periode van vier jaar. Vanuit het huidige bestuur stromen een aantal bestuursleden door naar de Raad van Toezicht. Momenteel ligt er ook een voorstel om Bronia Vermaas- van de Bilt per 1 augustus aanstaande en Georg Schott per 1 januari 2013 aan te wijzen.

,,Het gaat me niet om deze twee mensen persoonlijk, maar ik kan niet zien hoe hun profielschets bij deze functie aansluit. Het is belangrijk dat ze affiniteit hebben met het onderwijs en verstand daarvan,’’ sprak raadslid Diana van Bennekom (SP). PvdA-fractievoorzitter Bert van Ravenhorst noemde de procedure botweg een ,,schijnvertoning.’’

Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) was het niet met de kritische raadsleden eens. Het bestuur van PRMO benoemt de controleurs niet, maar dat doen de gemeenteraden. Bovendien zou het de raadsleden te veel tijd kosten om zelf de wervings- en selectieprocedures te voeren.

Tijmen Zaal gaf aan dat het formeel klopt dat de gemeenteraad beslist, maar het bestuur van de onderwijsgroep echter een voordracht doet. ,,Juist door dit soort verbindingen zijn er zo veel problemen in dit land.’’ Op dinsdag 3 juli beslist de Brielse gemeenteraad over de twee nieuwe leden van de Raad van Toezicht.