Privérondleidingen tijdens Kunstwerkrondje

Westvoorne – Alleen de eerste en laatste dag van het Kunstwerkrondje Westvoorne waren als vanouds. Traditiegetrouw bezochten veel mensen de locaties. Het voordeel van die rustige regenachtige zaterdag: privérondleidingen door de kunstenaars langs hun werken.

 

Verborgen kunst

Organisator Nelie Zoetemeijer begint al in december met haar voorbereidingen om in heel Westvoorne van alles op het gebied van kunst te laten zien. Op de locaties – dit jaar vijftien in totaal – zijn bewust werken uit verschillende disciplines. Zelden staan er bijvoorbeeld twee keramisten bij elkaar. Vaak is de locatie bij de kunstenaars thuis, zoals nu bij Joke van Beek, Martha Woonink, de pottenbakkers, Kobi van der Kooi, Ina van der Burg en Anneke de Snayer. Zij boden collega’s uit andere delen van het land drie dagen lang een tentoonstellingsruimte. Tijdens het zesde Kunstwerkrondje Westvoorne verbleven deze kunstenaars op campings en in hotels. De familie Neven van de Middelweg in Rockanje vond het leuk om als gastlocatie mee te doen. Hun landschapstuin was voor een paar dagen omgetoverd in een beeldentuin. Nieuw was de muzikale omlijsting. Aan het idyllische Bootpad, vlakbij de Tenellaplas, zongen op het terrein van Lizzy de Wit De Troubadours. In hun liederen zat de nodige kunst verborgen. De teksten zijn grotendeels gebaseerd op die van regionale dichters, waaronder Jan Bontje uit Spijkenisse. Nelie Zoetemeijer stond zelf met haar buurvrouw Roos Fabri bij Kunstwerk in Oostvoorne.

 

Traditie gebroken

In de persaankondiging stond: ‘de weergoden zijn het Kunstwerkrondje altijd goed gezind, dus dit wordt een uitgelezen weekend om te fietsen en van kunst te genieten!’ Het eerste was helaas niet waar. In Tinte bezochten zaterdag bijvoorbeeld slechts enkelen één van de drie locaties. ‘We hebben in ieder geval een goede repetitie gehad,’ schertste een muzikant van het Tinte Collectief. Hun muziek had een publiekstrekker voor het Verenigingsgebouw moeten zijn, want volgens Nelie Zoetemijer beschouwen sommigen Tinte als een afgelegen oord. Wie tussen de buien door toch ging kon dubbel genieten. De kunstenaars namen uitgebreid de tijd. Bij het museum In Den Halve Maen gaf Mira de Koning – Stanojevic een rondleiding door de gewoonlijk al kunstzinnige tuin. Haar op strategische plekjes geplaatste glaskunst kwam goed tot zijn recht. Ook Frans Kegels, had op zaterdag weinig bezoek bij zijn gastvrouw Ina van den Burg aan de Rietdijk 54. In Zeeland en België is hij een niet-onbekende kunstenaar op het gebied van staal en glas. De Kunstuitleen in Terneuzen heeft zelfs een ‘Frans Kegels zaal’. Nu moest Kegels zich bij de houtkachel warmen. Achteraf een opwarmertje voor de droge, drukbezochte zondag.