Problemen huisartsenpost Spijkenisse

De Westvoornse gemeenteraad dringt aan op een huisartsenpost (hap) op Voorne. De raadsleden zijn geschrokken van de verontrustende signalen van de hap in Spijkenisse.

‘De wachtkamers zijn vaak overvol met veertig patiënten en meer. De wachttijden lopen soms op van drie tot vier uur,’ stelt raadslid Cor Sommeling (Gemeentebelangen Westvoorne). Steeds meer patiënten zouden er voor kiezen om de huisarts vanuit de hap naar hun woonadres te laten komen. En van de twee aanwezige huisartsen zou er bijna steeds een worden weggeroepen waardoor de andere het eigenlijk niet meer aankan. ‘Deze situatie lijkt onhoudbaar te worden voor de patiënten van Voorne.’ Sommeling wil dat wethouder Erik Mulder (D66) en zijn collega-wethouders onderzoeken of deze signalen op waarheid berusten. Ze moeten nagaan hoe meerdere betrokkenen als patiënten, huisartsen, de ambulance en andere regio ziekenhuizen de sluiting van de post in Hellevoetsluis ervaren. Zo nodig moeten de Voornse bestuurders proberen aan deze situatie een einde te maken. Sommeling: ‘zorg dat onze inwoners een toegankelijke en veilige hap krijgen, binnen één van de gemeenten op Voorne.’

De hap in Hellevoetsluis is onder protest van de bevolking en de politiek sinds 1 januari dit jaar gesloten. Nu moeten patiënten in de avonduren en in het weekend naar Spijkenisse.

De Westvoornse motie is bijna een exacte kopie van die in Hellevoetsluis is aangenomen. De gemeenteraad boog zich een paar dagen eerder dan de Westvoornse collega’s over de problematiek. Vanuit de buurgemeente kwam het verzoek om de hap Voorne breed aan te pakken. Brielle bespreekt tijdens de raadsvergadering op 14 april de problemen met de hap in Spijkenisse.