Proef verruiming openingstijden gestopt

‘Stappers tweeënhalf uur eerder naar huis’

BRIELLE – Slecht nieuws voor stappers in Brielle. Om half drie sluiten ieder weekend weer alle kroegen in de geuzenstad.

Massaal de straat op

Vier uitgaansgelegenheden waren in de maanden maart tot en juni tot vijf uur ’s ochtends open. Voor de drie cafés tweeënhalf uur langer dan normaal op vrijdag en zaterdag. Voor de discotheek anderhalf uur langer. Het gemeentebestuur wilde hiermee de geluidsoverlast, vandalisme en ongeregeldheden in het weekend verminderen. Oppositiepartij SP concludeerde dat vooral het massaal de straat op gaan direct na sluitingstijd leidt tot onoverzichtelijke en oncontroleerbare situaties. Door de langere openingstijden zou het uitgaanspubliek verspreid over nacht vertrekken. Stappers kregen tot twee uur ’s nachts toegang tot de horecagelegenheden. Daarmee moest voorkomen worden dat niet-Briellenaren later in de nacht naar de vestingstad zouden komen.

Oneerlijke concurrentie

De politie had positieve ervaringen opgedaan met de verruiming van de openingstijden in buurgemeente Hellevoetsluis. Deze maatregel had in de geuzenstad echter niet het gewenste effect. Sterker, omwonenden klaagden over tenminste tweeënhalf uur langer overlast. Ook drie van de vier uitgaansgelegenheden waren niet positief. Eén café haakte voor de vrijdagnacht vroegtijdig af en een ander stopte helemaal met de proef. De kosten voor het personeel en de beveiliging waren te hoog. De discotheek sprak weer van oneerlijke concurrentie, omdat die in tegenstelling tot de cafés al tot half vier open mag. Niet-deelnemende cafés wilden de toelatingstijd bovendien naar half drie verruimen. Ze zagen klanten eerder vertrekken naar gelegenheden waar ze langer mochten blijven.

Eind september  

Het dagelijks bestuur van Brielle wil na de tegenvallende resultaten de proef niet voortzetten. De politie had nog wel tot eind september willen doorgaan om een beter beeld te krijgen. Oppositiepartij SP, de initiatiefnemer, legde zich bij het standpunt van het dagelijks bestuur neer. Het teruggaan naar de oude sluitingstijden op 1 juli heeft ook nog niet geleid tot een toename van de overlast.