Proefstation Oostvoornse Meer

De Innovatiezone Westvoorne Green Economy bij slag Baardmannetje aan het Oostvoornse Meer wordt 29 juni officieel geopend. Bedrijven het terrein gebruiken als proefstation voor innovatieve ontwikkelingen.

De locatie aan de noordoever van het meer is uniek vanwege het snijvlak tussen natuur en industrie. ‘Bedrijven kunnen in de buitenruimte met studenten testen en pilots doen,’ legt kwartiermaker Philip Drontmann uit. Welke invloed hebben zout, zon en zand op materialen? Wat is de oorzaak van de blauwalg? Allemaal vraagstukken die kunnen worden onderzocht. Maar de innovatiezone is ook geschikt voor studies naar zelfvarende schepen en veiligheid onderwater.

De innovatiezone is een samenwerkingsproject tussen de gemeenten van Voorne-Putten, Delta Academy en het Havenbedrijf Rotterdam. Het project bevindt zich nu in de opstartfase. ‘We hopen dit jaar op vijf onderzoeken’, benadrukt Drontmann. Het project heeft een proeftijd van drie jaar. ‘We hopen dat er dan voldoende omzet is om zichzelf te bedruipen’, aldus wethouder Bert van der Meij (Partij Westvoorne).