Protest duurzaam paviljoen

De bouw van het strandpaviljoen bij de parkeerplaats naar het voormalig autostrand in Oostvoorne is begonnen. Waarschijnlijk is het “Paviljoen aan Zee” van Jan van Marion eind dit jaar klaar. De Vereniging Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) heeft echter onlangs nog beroep bij de Raad van State hiertegen aangetekend. 

Het paviljoen krijgt een geheel duurzame bouw. Naast het organisch ontwerp voorzien twee windmolens van maximaal twintig meter het gebouw  van energie. ‘Door het duurzaam karakter van het ontwerp zijn de bezwaren grotendeels vervallen. De bouwvergunning is onherroepelijk. Wel loopt de procedure van het bestemmingsplan. Hiertegen kunnen nog bezwaren binnenkomen,’ aldus een woordvoerster van de gemeente Westvoorne.

Het “Paviljoen aan Zee” mag wat betreft de verontruste burgers daarentegen direct op de openbare nutsvoorzieningen worden aangesloten. Die zouden het Natura 2000-gebied minder dan de milieuexperimenten schaden. Ook hebben zij kritiek op de locatie. Eerder zou het strandpaviljoen direct naast de parkeerplaats komen. Nu staat het meer in noordwestelijke richting. VVBV secretaris Joop Braat: ‘het paviljoen ligt hierdoor dus veel dichter bij het vogelrustgebied en veel dieper het Natura 2000-gebied in. Dit vergroot onnodig de nadelige invloed op de natuur.’

Het duurzaam paviljoen valt, evenals de veelbesproken strandhuisjes, onder het bestemmingsplan “Zeegebied Westvoorne”. Tot en met woensdag 10 augustus kunnen belanghebbenden hun bezwaren bij de Raad van State kenbaar maken. De VVBV heeft dit voor beide onderwerpen gedaan.