Protest tegen sluiting theater

De stichting Kunst en Cultuur Brielle maakt zich hard voor het behoud van het BREStheater. Theater is nu voor iedere Briellenaar toegankelijk en dat moet zo blijven.

Zo’n dertig medewerkers en vrijwilligers van de stichting, die de voorstellingen organiseert, protesteerden vorige week voor het begin van de begrotingsraad. Ze zongen een protestlied voor het stadhuis aan de markt. De stichting zou het vreselijk vinden als het BRES, dat er nog maar een paar jaar staat, zou verdwijnen. Hun theater is ook een soort buurthuis, waar Briellenaren elkaar ontmoeten.

Het is een herhaling van zetten. ‘Toen het theater De Goote werd gesloopt stonden we hier ook al voor het behoud van een theater. Nu dus weer,’ aldus bestuurslid Dick Monster.

Het dagelijks bestuur noemt de sluiting van het BREStheater als één van de mogelijkheden om na 2016 te bezuinigen. In 2015 en 2016 is de begroting nog sluitend. De gemeente Brielle moet voor 2017 ruim 1 miljoen euro en voor 2018 bijna 1,8 miljoen euro zien te bezuinigingen. Het tekort loopt in 2021 op tot ruim 3 miljoen euro.

‘Maak een cultuurhuis waarin alle sociale en culturele organisaties onderdak vinden,’ stelde raadslid Yvonne de Groot (PvdA) tijdens de begrotingsraad. Het dagelijks bestuur onderzoekt in opdracht van alle politiek partijen de komende maanden de mogelijkheden. Tegelijkertijd kritisch gekeken wordt naar de dure huisvesting van de bibliotheek in het Arsenaal.

Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) wil ook van de organisaties weten hoe zij zelf denken te kunnen bezuinigen. Wat betreft BRES-coördinator Elly Wester zit er zeker muziek in het theater. ‘We denken niet alleen aan samenwerking met de bibliotheek, maar ook met de volksuniversiteit, de muziekschool en een zorginstelling.’