Publiekstrekker redding Raadhuisplein

Rozenburg – Op het Raadhuisplein moeten Rozenburgers elkaar ontmoeten en plezierig boodschappen doen. Het dorpscentrum is nu in verval. Het plein krijgt daarom de komende jaren een grote facelift.

 

Verval

Het dorp aan de Nieuwe Waterweg ligt vrij afgelegen van andere plaatsen. Voor de boodschappen gaan de inwoners dus naar het eigen centrum. Voor het echte winkelen bezoeken Rozenburgers liever de grotere, omliggende centra. Het Raadhuisplein trekt ook geen bezoekers uit de directe omgeving, want de afgelopen tien is er in het winkelcentrum niet aanzienlijk geïnvesteerd. ‘De komst van belwinkels is altijd een eerste teken dat een winkelcentrum aan het vervallen is,’ legt Dagelijks Bestuurder Ruud Zeegers (VVD) uit. De herinrichting is een speerpunt van het programma van het Dagelijks Bestuur. Zij gaan voor een kwalitatief mooi centrum met goede winkelvoorzieningen. In 2010 is een adviserende klankbordgroep van omwonenden, eigenaren, huurders en winkeliers samengesteld. Het Dagelijks Bestuur heeft vervolgens een voorkeursmodel uitgekozen.

 

Publiekstrekker

Probleem van het Raadhuisplein is dat er te veel en te kleine winkels zijn. Portefeuillehouder Zeegers: ‘één extra publiekstrekker, zoals een aanvullende supermarkt, is noodzakelijk. Slechts met de huidige publiekstrekker, de Albert Heijn, zal het proces van instorting doorzetten.’ De achterliggende gedachte is dat met een supermarkt op een centrale plek, bij voorkeur in het Koepelgebouw, omringende winkels profiteren van het aantal klanten dat daarop afkomt.

Het Dagelijks Bestuur wil daarnaast het Pico-Blokkerblok behouden en de locatie Pier 54/Wibra afbreken en plaats laten maken voor nieuwbouw met winkels en appartementen. Een gezellig dorps karakter ontstaat met bijvoorbeeld leilinden, plantenbakken, bijzondere verharding, zitgelegenheid en kunst. Op een deel van het Raadhuisplein komt parkeergelegenheid. Banken, water of een verhoogd podium kunnen plein en parkeren van elkaar scheiden. Het nabijgelegen Molenveld – met blijvende ruimte voor evenementen – krijgt een parkachtig karakter.

 

Masterplan

De toekomstige parkeerfaciliteiten rondom het Raadhuisplein zijn nog een probleem. Dit onderwerp is ook door de ondernemers aangekaart. ‘Deze problematiek moeten we voortvarend aanpakken. Anders kan het de doodsteek van het plein betekenen.’ Al jaren wordt er over de herinrichting van het winkelcentrum van Rozenburg gesproken. Ruud Zeegers ziet de aanpak dan ook bovenal als een unieke kans. ‘Anders gaat het Raadhuisplein een fatale toekomst tegemoet. De komst van één fonteintje helpt echt niet.’ Op dit moment werkt het Dagelijks Bestuur de plannen verder uit. De Rozenburgse politiek bespreekt het Masterplan waarschijnlijk in de deelraadsvergadering van donderdag 22 september. Hierin staan de hoofdlijnen van het project.