PvdA op Jacoba van Beierenmarkt

politiek te midden van stoere ridders en Vietnamese loempia’s

Rond een uur of twee is het behoorlijk druk bij de kraam van de PvdA tijdens de Jacoba van Beierenmarkt. Een 85-jarige dame uit Oostvoorne staat zeer geïnteresseerd in de folders en het partijprogramma te snuffelen. ‘Van huis uit ben ik rood. Mijn vader is heel vroeger al gemeenteraadslid voor de partij geweest’, zegt een enthousiaste mevr. Pelsma.

 Aan de andere kant staat gemeenteraadslid Els Jonkers snoepjes en ballonnen aan kinderen uit te delen en later een discussie te voeren met een jongere. Het is met name deze leeftijdscategorie waar wethouder Barbara Geers (VROM) zaterdag naar de markt voor is gekomen. ‘Ik zou graag wat meer belangstelling willen voor de starterslening. Veel jongeren weten niet dat die sinds kort in Westvoorne bestaat. Terwijl deze financiële mogelijkheid juist zó belangrijk is om hen hier te houden of te brengen en de huizenmarkt op te helpen’, zegt ze terwijl ze in een Vietnamese loempia hapt.
Om meer inzicht in de vraag naar huisvesting voor starters te krijgen bestond tevens de mogelijkheid om een enquête in te vullen. Daaruit blijkt dat inderdaad slechts weinig mensen het fenomeen starterslening kennen. Van de in totaal zeventien ingevulde vragenlijsten vond 88 procent dat er meer woningen voor starters moeten worden gebouwd. Daarvan zou 76 procent graag appartementen van minder dan 150.000 euro gerealiseerd willen zien en 53 procent een rijtjeshuis van maximaal 250.000 euro. Een ander punt van zorg dat uit de enquête naar voren is gekomen is de Westvoorneweg. Daar zou meer moeten worden gelet op snelheid en veiligheid en vrachtwagens met hoog tonnage geweerd. Bovendien vragen burgers zich af wanneer het fietspad eindelijk zal worden doorgetrokken.
Voor Barbara Geers, Wilma van Vliet, Regina Roggeveen, Els Jonkers en Cees van den Akker was de Jacoba van Beierenmarkt een mogelijkheid om het directe contact met de inwoners van Westvoorne te verbeteren. Zij willen door middel hiervan uiteindelijk de belangen van de bevolking behartigen.