Reclamebelastingdraagvlak

De SP stelt dat er niet voldoende draagvlak onder de Brielse ondernemers is om de reclamebelasting in te voeren. Alle andere partijen staan wel achter het plan om zo de promotieplannen voor de binnenstad te betalen.

Brielle moet bekend komen te staan als een mooie, schone en sfeervolle winkelstad met veel festiviteiten. ‘De druk op meer bezoekers naar Brielle te trekken neemt alleen maar toe. We moeten wel,’ stelt City Management Brielle (CMB) voorzitter Hans de Vette. Het zware tijden voor de middenstand en omliggende plaatsen staan ook niet stil. Ieder bedrijf in de binnenstad met reclameobjecten moet tot en met 2015 jaarlijks 595 euro voor de plannen betalen. Ondernemers buiten het ‘kernwinkelgebied’ betalen 450 euro per jaar.

In juli en augustus zijn 211 ondernemers benaderd om hun mening te geven. Op deze oproep van het CMB kwamen 145 reacties binnen. 74 Procent sprak zich uit vóór de invoering van een ondernemersfonds, bijna 70 procent daarvan is vóór de reclamebelasting.

SP-fractievoorzitter Maarten de Pijper concludeert echter uit dezelfde enquête dat er onvoldoende draagvlak is. De oppositiepartij heeft uitgerekend dat er slechts 74 ondernemers vóór de invoering van de reclamebelasting zijn. ‘Dan blijven er dus nog 137 ondernemers over, die niet voor een reclamebelasting zijn. Dat is 35 procent voor en 65 procent tegen.’

Evenals de SP hebben de politieke partijen die voor de reclametaks zijn hun zorgen over de kleine winkeliers, die Brielle zo onderscheiden van andere plaatsen in de regio. De stichting CMB onderzoekt hoe en of een solidariteitsfonds voor kleine ondernemers kan. Daarnaast biedt de wetgeving van de Reclamebelasting aanknopingspunten, zoals kwijtschelding of betalen in termijnen.