Recreatievisie Oostvoornse Meer

Een expocentrum Kust en Zee met zeehondenopvang, een regionaal watersportcentrum, een wrakkenmuseum, een hotel en een veer tussen de noord- en zuidoever. Het Oostvoornse Meer zou het over een paar jaar allemaal kunnen bieden.

De voorzieningen staan genoemd in de Recreatievisie Oostvoornse Meer. Met zijn flinke omvang (320 hectare water) en uitzonderlijke dieptes (gemiddelde 20 meter, lokaal 40 meter) is het een belangrijke plek voor waterrecreatie. De gemeente Westvoorne wil de recreatie en het toerisme in, op en rond het meer verbeteren. Alle ontwikkelingen vinden plaats op basis van een totaalvisie. Die ligt er nu van de adviesbureaus Berkers Advies, Vista en Bloc.

Zeehondenopvang

Het expocentrum Kust en Zee over de Voordelta in combinatie met een zeehondenopvang moet de publiekstrekker aan de zuidoever van het Oostvoornse Meer worden. In de visie wordt het genoemd als het project ‘met de hoogste prioriteit aan de zuidoever’. Ook de buitenruimte bij het strand en paviljoen De Duinrand moet worden aangepakt. Daarnaast besteedt de visie aandacht aan het verbeteren van fiets- en wandelpaden en natuurontwikkeling. Op de langere termijn behoort een veerverbinding tussen de noord- en zuidoever tot de mogelijkheden.

Regionaal watersportcentrum

Duikers, surfers en vissers zijn actief bij het meer. De visie is voor een watersportcentrum bij de Slag Stormvogel. ‘Daar hoort een aansprekend gebouw bij met goede faciliteiten en een professionele exploitatie.’ Even belangrijk is de inrichting van de buitenruimte, zoals een representatieve entree en parkeervoorzieningen. Ook een hotel is mogelijk. Vanuit de Rotterdamse Haven is vraag naar zakelijke overnachtingsmogelijkheden. ‘De combinatie met het watersportcentrum maakt dat extra aangenaam.’

Wrakkenmuseum

Voor de verdere toekomst wordt gedacht aan een wrakkenmuseum. ‘Bijzondere wrakken elders uit het land vandaan kunnen hier worden afgezonken.’ Het meer wordt dan een onderwatermuseum. ‘Zo blijft historisch erfgoed behouden en wordt het duiken aantrekkelijker.’

De haalbaarheid van de visie is sterk afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van ondernemers en organisaties. De komende maanden gaat de gemeente verder met de betrokkenen in gesprek.