Ridder Ria opent haar deuren

Ridder Ria van der Linde – Pollemans opent zaterdag 7 juni haar deuren.  Zij houdt in de tuin rondom haar woning in de duinen van Rockanje een fair voor schoolkinderen in Haïti.


Ria’s sfeervolle tuin staat de hele dag vol met kramen met curiosa, planten en stekjes, groenten en fruit, tassen, kleding, schilderijen en nog veel meer. Al maandenlang is de Rockanjese met een groep vrijwilligers met de voorbereidingen in de weer. Allemaal hebben ze één doel voor ogen: geld inzamelen voor de aanschaf van zonnepanelen en lesmateriaal voor het Codrington College in Carrefour, een buitenwijk van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince.

De geboren Flakkeese adopteerde vijf Haïtiaanse kinderen en zet zich al sinds de jaren tachtig op vele manieren in voor het arme land. In januari 2010 sloeg het noodlot toe. Een aardbeving verwoestte een groot deel van het land. Iedereen kan zich nog wel de schokkende televisiebeelden herinneren. Ria richtte meteen de Stichting Vrienden van Haïti Westvoorne op. Met geld vanuit de Westvoornse bevolking en het bedrijfsleven ondersteunt zij het Codrington College. De Rockanjese reist ieder jaar – op eigen kosten – naar Haïti om te kijken of het project er goed verloopt. Ruim vier jaar na de ramp krijgen 132 kinderen les in zeven nieuwe lokalen. Op 4 april heropende Ria officieel de school. Nu is geld nodig om die draaiende te houden. ‘Bijna alle kinderen gaan gratis naar school. Hun ouders kunnen dat gewoon niet betalen,’ legt zij uit. Het streven is om uiteindelijk 160 kinderen naar school te laten gaan.

De actieve Rockanjese merkte tijdens haar bezoek dat ook de rest van het land opknapt. Wegen en gebouwen verbeteren. Maar, de tentenkampen staan er nog. ‘Ook dat heeft een positieve kant. Mensen die vroeger op straat woonden, verblijven daar nu.’

Mede voor haar inzet voor Haïti kreeg de voorzitter van de Vrienden van Haïti Westvoorne op 25 april een hoge koninklijke onderscheiding. Zij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De enige dit jaar op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. Ria is er nog steeds een beetje beduusd van. ‘Dit had ik absoluut niet verwacht.’

Wethouder Erik Mulder van Onderwijs opent officieel om 11.00 uur de fair. Iedereen is al vanaf 10.00 uur welkom aan Duinen 3 in Rockanje. De ingang is aan het parkeerterrein aan de Ommeloop.  Volg vanaf het straatnaambord zo’n 300 meter het pad de duinen in.