Rotondekunst

‘Kunst om over na te denken’

Volgend jaar komen Westvoornaars iedere keer dat ze hun woonplaats binnen- of uitrijden met kunst in aanraking. De nieuwe stichting Kern Kunst Westvoorne plaatst in maart kunstwerken bij rotondes.

Kreten

Over iets meer dan een half jaar zien de rotondes bij de Alardusdreef in Rockanje, Brielseweg in Oostvoorne en een nog aan te wijzen locatie in Tinte er vrolijker uit. De toegangen tot de dorpen krijgen vlaggenmasten van zo’n vijf meter hoog. Op de vlaggen staan kreten over thema’s die passen bij de Millenniumdoelen, andere maatschappelijke onderwerpen of het karakter van Westvoorne, zoals toerisme en recreatie. ‘Dit project is uniek in Nederland,’ benadrukt voorzitter Jan Lemmens van Kern Kunst Westvoorne. Zijn stichting selecteert nu Afrikaanse kunstenaars voor het maken van de masten. Nederlandse kunstenaars zorgen later voor de doeken. Kunstwerk Westvoorne werkt mee.

Meepraten             

Vrijdag 24 augustus is de stichting bij notaris Moerland in Brielle notarieel vastgelegd. Het bestuur bestaat uit: Peter de Jong, Nico Groenewegen, Harold Robles, Ton Wandel en Jan Lemmens. De burgemeester en wethouder zijn op persoonlijke titel bij Kern Kunst betrokken. De stichting besteedt ook veel aandacht aan communicatie. ‘In november gaat er al een website online. Mensen moeten uiteindelijk via social media meepraten- en denken over de thema’s op de vlaggen, zoals milieu, duurzaamheid en kindersterfte,’ aldus de in Oostvoorne woonachtige Lemmens. De thema’s wisselen ieder half jaar. Langs de weg komt nog een informatiebord over het kunstwerk.

Koppelen

Het project is een initiatief van de Business Club Westvoorne. De ondernemersvereniging zamelde in 2007 met de KerstBoomWens geld in om een doel te ondersteunen. Eén van de wensen was om de toegang van de kernen te verfraaien en die als één gemeente te koppelen. Het project kwam in 2010 – na bemoeienis van de burgemeester – pas op gang. Uiteindelijk kozen de initiatiefnemers voor een financieel haalbaar en uitvoerbaar kunstwerk, waarin de Provincie zich kan vinden. Immers, de veiligheid van de weggebruikers kan door een al te opvallend object in gevaar komen. De gemeenteraad stelde begin dit jaar 43.000 euro voor de plaatsing beschikbaar. Inmiddels heeft de stichting een sponsor gevonden.