Rotondes met Zuid-Afrikaans tintje

WESTVOORNE – De ‘toegangspoorten’ tot Oostvoorne, Rockanje en Tinte krijgen dit jaar een Zuid-Afrikaans tintje. Op drie locaties komen vlaggenmasten van zo’n vijf meter hoog. De vlaggen beelden elk half jaar een nieuw thema uit.

Zuid-Afrikaanse kunstenaars maken de vlaggenmasten. De doeken met de afbeelding of tekst worden in Nederland gedrukt. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame producten en productiemethoden. De thema’s moeten passen bij de doestellingen van de Millennium Werkgroep, andere maatschappelijk betrokken ideeën of het karakter van de drie kernen, zoals toerisme en recreatie. Langs de weg komt een publicatiebord met informatie over het thema en het kunstwerk.

De Business Club Westvoorne is initiatiefnemer. In 2009 werd een voorstel van drie ton afgewezen. Nu kost de aanschaf de gemeente 43.000 euro. Met 8000 euro extra kan de kunst de komende twee jaar geactualiseerd worden. Het onderhoud kost de gemeente jaarlijks waarschijnlijk 1500 euro.

Van de gemeenteraad stemde alleen oppositiepartij PvdA tegen. Fractievoorzitter Gerrit Bussink vond de financiële onderbouwing te mager.

De kleinzoon van Nelson Mandela komt misschien naar Westvoorne om de kunst te onthullen. Hij wordt tevens gevraagd om beschermheer van de in oprichting zijnde stichting te worden.