Russisch fregat Shtandart in Droogdok

‘Precies zoals Peter de Grote het wilde

Hellevoetsluis – Het fregat ‘Shtandart’ uit Sint-Petersburg ligt vandaag een week lang in Hellevoetsluis. Vorige week woensdag vertrok het schip op zeilkracht vanuit Stellendam. Burgemeester Corstiaan Kleijwegt stond tijdens de overtocht aan het roer.

 

Kanons

De Shtandart is een replica van het eerste schip van tsaar Peter de Grote uit 1703. Hij leerde in Nederland het vak van scheepstimmerman. Het fregat diende voor de verdediging van Sint-Petersburg. ‘Deze Shtandart is het enige levende bewijs van wat Peter de Grote hier leerde in Rusland in de praktijk bracht,’ stelt Els Heyboer. Zij is voorzitter van de Nederlandse tak van de stichting Shtandart.  ‘Het kost ongeveer 2000 euro per dag om het schip draaiende te houden. Dit is deels de reden waarom we op zeilkracht naar Hellevoetsluis zijn gevaren, want brandstof kost geld.’

Saluutschoten verwelkomden het ‘oorlogsschip’ aan het begin van de middag in Hellevoetsluis. Omgekeerd loste de Shtandart enkele schoten af. Heyboer: ‘vroeger stonden er 28 kanons aan boord. Nu zijn er nog zeven operationeel. Ik spreek bewust van ‘kanons’. Aan wal zijn het kanonnen.’

 

Ambassadeurs

In de tijd van de tsaar waren er ongeveer 150 opvarenden. Nu heeft het fregat er rond de 40. De Shtandart maakt als trainingsschip onderdeel uit van het non-profit ‘Projekt Shtandart’. Jongeren ontwikkelen leidinggevende vaardigheiden door maritieme activiteiten aan boord, kennis te maken met andere culturen en op te treden als ambassadeurs van Rusland. ‘Eigenlijk precies zoals Peter de Grote het zich een paar eeuwen geleden had voorgesteld,’ legt Els Heyboer uit.

Vorig jaar was het schip voor het eerst in Hellevoetsluis. Dat bezoek was dus voor herhaling vatbaar. Als voormalige marinehaven is de plaats niet alleen van historisch belang, maar voor de bemanning ook leuk om voor een paar dagen aan wal te gaan.

De Shtandart ging vrijdag het Droogdok Jan Blanken in. Een trotste directeur Frans ten Hoor: ‘ik zou graag willen dat meer mensen een bezoek aan het Droogdok brengen. Een schip als de Shtandart is natuurlijk een fantastische publiekstrekker.’

 

Eikenhout

De Shtandart was voor het Droogdok inderdaad een ware publiektrekker. Bezoekers zagen niet alleen het fregat, maar ook voor levende geschiedenis, shantykoren, een levend standbeeld, oude ambachten en konden Matroesjka popjes schilderen. 

Gewerkt werd er ook. De romp en de vloer van de meer dan tien jaar oude Shtandart kregen onder andere een opknapbeurt. Frans ten Hoor moest zelfs voor eikenhout zorgen. Vandaag – woensdag 26 oktober – verlaat het schip het Droogdok.