Snel een tweede supermarkt

De Westvoornse politiek wil snel een tweede supermarkt in Rockanje. Die moet van de badplaats een aantrekkelijker winkelcentrum maken.

De politieke partijen zijn het niet eens met het standpunt over een tweede supermarkt in het onlangs verschenen rapport van Droogh Trommelen en Partners (DTNP) uit Nijmegen. Het adviesbureau onderzocht de status van de detailhandel in Westvoorne. De situatie in het centrum van Rockanje is somber. Inwoners besteden minder dan de helft van hun uitgaven aan dagelijkse boodschappen in eigen dorp. Al jaren liggen er plannen voor een discounter. DTNP concludeert anders. Het is beter te kiezen voor één supermarkt van moderne omvang met voldoende omzet. Dat zou uitbreiding van de huidige PLUS betekenen.

Een meerderheid van de politieke partijen denkt dat een tweede, goedkopere supermarkt noodzakelijk is. Het Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) uit 2012 ligt immers nog vers in hun geheugen. Daaruit bleek juist dat een discounter zorgt voor het behoud van de koopkracht in het dorp, waar andere zaken van profiteren. De weekmarkt op vrijdag trekt nu al veel mensen naar de badplaats om boodschappen te doen.

D66’er Peter van der Noll wil vooral de markt zijn werk laten doen. ‘Ondernemers bepalen zelf de risico’s voor een tweede supermarkt. Wij bouwen geen winkels en vullen ze niet, maar faciliteren alleen.’ Ook wethouder Erik Mulder (D66) heeft moeite met de inhoud van het rapport. Hij is voor de komst van een tweede supermarkt.