De leden van de Adviesraad Sport en Accommodaties (ASA) hebben vorige week hun functie neergelegd. Het advies over de Sportnota 2014-2020 was de druppel, na meer dan een jaar vol spanningen.
Fusie Wmo-raad
Avondenlang werkte de ASA bij voorzitter Ria van der Linde thuis aan het advies. Ze kregen drie weken de tijd. ‘We wilden voor de verenigingen het uiterste eruit halen wat erin zat. Maar de nota is vrijwel ongewijzigd overgenomen,’ reageert Van der Linde.
Wethouder Nico Groenewegen (CDA) is verrast over het aftreden en betreurt het besluit. Hij geeft aan dat de samenwerking sinds de aangekondigde bezuinigingen eind 2012 al niet al te best was. Raadslid Leo Gelderland (Partij Westvoorne) twijfelt aan de woorden van de wethouder. Hij leek eerder van de ASA af te willen.
Van der Linde beaamt de verslechterde verstandhouding. De ASA schrapte één vergadering per jaar en voerde zo de noodzakelijke bezuiniging door. ‘Wethouder Groenewegen wilde één adviesraad, maar na gesprekken met de Wmo-raad mislukte de fusie alsnog.’
Kunstgrasveld Rockanje
De ASA zat nog veel meer dwars. Onlangs stemde de gemeenteraad – op D66 na – in met een maximumbedrag van bijna 5,5 ton voor de aanleg van een kunstgrasveld voor de voetbalvereniging Rockanje. Dit besluit was tegen het zere been van de adviesraad, die een evenwichtiger besluit had gewild. Van der Linde: ‘Wij zijn niet tegen een kunstgrasveld voor Rockanje, maar beleid maak je niet op een achternamiddag. Veel andere sportclubs hadden zoiets van: ‘waarom zij wel en wij niet?’’
Nog geen maand voor hun officiële aftreden trokken, op één na, alle leden de stekker eruit. De zittingsperiode liep gelijk met die van de gemeenteraad. Na 19 maart besluiten de nieuwe raadsleden over het voortbestaan van de ASA.