Stadsgalerie

BRIELLE – In de vrij sobere Sjoel aan de Turfkade in Brielle hangt en staat ineens heel veel kleur. De voormalige synagoge toont sinds vrijdag 13 januari uiteenlopende vormen van kunst van lokale kunstenaars.

Het is dubbel feest bij de Kunstkring Voorne. Afgelopen vrijdag was de drukbezochte feestelijke opening van de expositie van de leden door Sjoel voorzitter Jan Wolters. Dit jaar bestaat de Kunstkring Voorne ook nog eens twintig jaar.

Schilderes Els Besnard uit Zwartewaal en beeldhouwer Dirk van Veen uit Spijkenisse bekeken samen het werk van collega-kunstenaars. Hun werk staat ook tentoongesteld. Dirk van Veen is vijf jaar werkzaam als beeldhouwer. Hij werkt meestal met hout, maar in de grote zaal van de Sjoel staat een marmeren beeldhouwwerk. ‘Ik was bij een steengroeve in de Italiaanse stad Assisi. Daar zag ik marmer liggen en vroeg of ik het mocht meenemen. Hoewel ik geen Italiaans spreek kon ik duidelijk maken dat ik ook olijfhout wilde. Daar staat dit Assisi marmer nu op. ‘ De 78-jarige Els Besnard begon op haar tweeëntwintigste met schilderen. Haar landschap is het eerste schilderij dat in de foyer na binnenkomst te zien is. Ze heeft ontelbare keren geëxposeerd. Naast landschappen schildert Besnard veel portretten.

De expositie van ongeveer dertig leden van de Kunstkring Voorne is de eerste in de nieuwe Stadsgalerie. Door de uitbreiding van het Historisch Museum is er aan de Markt geen plaats meer.

De expositie duurt tot 29 februari. Stadsgalerie Brielle in de Sjoel is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Zaterdags zijn er kunstenaars aanwezig.