Stalen grasspriet

BRIELLE – De Brielse Monumentencommissie is tegen de komst van een iets meer dan vijf meter hoge groene stalen grasspriet aan de Thoelaverweg in Brielle. Het dagelijks bestuur van de gemeente Brielle is wel voor zo’n Toeristisch Overstappunt (TOP) bij supermarkt Jumbo.

Brielle heeft een beschermd stadsgezicht. Het schootsveld moet van de Monumentencommissie zo veel mogelijk open blijven. In de geuzenstad is al een overvloed aan toeristische informatievoorzieningen.  De commissie adviseert de grasspriet dan ook buiten het beschermde stadsgezicht te plaatsen. Het dagelijks bestuur vindt niet dat de openheid van dit gebied met de TOP wordt aangetast en wil de ‘spriet’ nog dit voorjaar plaatsen. Ook is de Monumentencommissie bang voor een ongewenste precedentenwerking voor reclame-uitingen van de Jumbo, maar daar moet volgens het college van B en W altijd nog een apart besluit over worden genomen.  

Vanuit TOPs kunnen fietsers en wandelaars de omgeving verkennen. Op veel plekken Nederland staan ze al. Een TOP is een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde fiets- en wandelroutes samenkomen. Op de speciaal ingerichte locatie staan informatiepanelen. Het punt is goed bereikbaar per auto en er is voldoende parkeerruimte om op de fiets te stappen. Een TOP is van verre herkenbare aan de spriet, die in de provincie Zuid-Holland wordt gebruikt.