Streekarchief blijft

Voorne-Putten – Lange tijd was het voortbestaan van het archief aan de Rik in Brielle onzeker. Het streekarchief Voorne-Putten blijft toch bestaan.


Verhuizing van de Voorne-Putten collectie naar Rotterdam hing in de lucht. Onlangs besloten de dagelijks besturen dat het mag blijven en een e-depot wordt ontwikkeld. Nu zijn de gemeenteraden nog aan zet. Of het in de toekomst ook aan de Rik blijft is de vraag. Het Arsenaal in Brielle en het oude gemeentehuis in Oostvoorne worden als opvolger genoemd.

Het streekarchief kampt al geruime tijd met ruimtegebrek, maar dat wordt opgelost door het vertrek van de waterschapsarchieven naar Rotterdam. Burgemeester Peter de Jong van Westvoorne baalt wel van  dat laatste. ‘We hebben nog geprobeerd de oude collectie hier te houden.’  Via gezamenlijke exposities kunnen die archieven mogelijk in de toekomst terugkomen.

Veel documentatie is gedigitaliseerd en online beschikbaar. Geen reden om geen bezoek te brengen. ‘We hebben veel meer dan dat,’ benadrukt archivaris Aart van der Houwen. Het streekarchief wil zich meer gaan richten op publieksactiviteiten.