Toekomst van de bibliotheek

Het dagelijks bestuur van Brielle beraadt zich over de toekomst van de bibliotheek. Mogelijk gaat die weg uit het arsenaal.

Het aantal uitleningen in Brielle was in 2012 minder. De bibliotheek heeft 50.672 uitleningen aan de jeugd en 79.792 uitleningen aan volwassenen gedaan. In totaal zijn dat er 10.248 minder dan in 2011. ,,Een fors percentage. Het is tekenend voor de plaats die de bibliotheek inneemt,’’ constateert raadslid Tijmen Zaal (OLP).

Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) verwacht dat het aantal uitleningen verder in de toekomst verder zal afnemen. Steeds meer mensen gaan digitaal lezen. Het valt hem bovendien op dat weinig kinderen en jongeren de bibliotheek bezoeken. Ook zijn de huisvestingslasten voor het historische arsenaal in de binnenstad heel erg hoog. De bibliotheek ontving vorig jaar 3,5 ton aan subsidie van de gemeente Brielle. Zo’n 1,5 ton daarvan is bestemd voor de huisvesting.

Het dagelijks bestuur is nu met bibliotheek in gesprek. Die neemt het liefst plaats in een school, zodat meer kinderen gaan lezen. Eind dit jaar of begin volgend jaar moet meer duidelijk zijn.