Toeristenbelasting tijdelijke werknemers stopt

Westvoorne stopt na een half jaar met het heffen van toeristenbelasting op tijdelijke werknemers in huurwoningen. De opbrengsten zijn veel lager dan verwacht.

Tijdelijke werknemers die een woning huren moesten vanaf juli 2013 toeristenbelasting betalen. Deze groep huurders verbleef lange tijd gratis in de gemeente. Indien werkgevers werknemers op toeristische locaties onderbrengen, zoals hotels en campings, moest wel toeristenbelasting worden betaald. Westvoorne wilde zo oneigenlijke concurrentie tegengaan en tegelijkertijd een extra inkomstenbron hebben.

Het dagelijks bestuur wil de maatregel met terugwerkende kracht per 1 januari stopzetten. De belangrijkste reden voor de invoering – als dekkingsmiddel voor de begroting – mislukte. Bovendien hadden verhuurders kritiek omdat zij het aantal overnachtingen moesten registreren en er zo een administratieve taak bijkregen. De verhuur loopt al terug doordat grote projecten als de Maasvlakte bijna zijn afgrond. Buurgemeenten heffen de toeristenbelasting niet en de huurders die blijven wijken eerder uit naar Brielle en Hellevoetsluis.  ‘Mensen met dubbele woonlasten stellen dat de gemeente hen alleen maar verder in moeilijkheden brengt,’ concludeert het dagelijks bestuur van Westvoorne.

Maandag 12 mei bespreekt de politiek de afschaffing van de belasting.