Top 10

BRIELLE – VVD-fractievoorzitter Mieke van Alphen pleit voor het verstrekken van een top 10 lijst van Nederlandse gedragregels aan Midden- en Oost-Europeanen. Deze groep veroorzaakt momenteel de nodige overlast in Brielse woonwijken.

Het valt de politie op dat veel MOE-landers betrokken zijn bij mishandelingen, ruzies en vechtpartijen. Het drankgebruik onder hen is hoog.  Naast de overlast die in de horeca wordt veroorzaakt wordt er ook regelmatig overlast in de woonwijken geconstateerd. De MOE-landers wonen in huizen die te koop staan. Vaak gaat om het niet goed naleven van de regels, zoals het verkeerd buiten zetten van het vuilnis.

Burgemeester Betty van Viegen voelt wel iets voor de top 10 in het Engels en de moederstaal. Zij wil de verantwoordelijkheid voor wat betreft de naleving bij verhuurders neerleggen, met wie ze ook overleg over de problematiek heeft. ,,De eigenaar van een woning woont vaak elders. Ik heb daarom de verantwoordelijkheid bij de verhuurders neergelegd. Ze voelen zich aangesproken om overlast te voorkomen.’’ De gemeente Brielle reikte eerder al brieven in het Engels en Pools aan de MOE-landers uit.