TOPs

Alle gemeenten op Voorne-Putten krijgen volgend voorjaar een groene stalen grasspriet van ongeveer 5 meter hoog. Vanuit deze Toeristische Overstappunten (TOPs) kunnen fietsers en wandelaars de omgeving verkennen.

Op veel plekken Nederland staan al TOPs. Een TOP is een ‘knooppunt’ waar diverse bewegwijzerde en onbewegwijzerde routes samenkomen. Op de speciaal ingerichte locatie staan informatiepanelen. Het punt is goed bereikbaar per auto en er is voldoende parkeerruimte om op de fiets te stappen. De Provincie gaat zorgen voor autobewegwijzering vanaf de hoofdwegen. Een TOP is van verre herkenbare aan de spriet, die in de provincie Zuid-Holland wordt gebruikt. Om ‘bij te tanken’ zijn er horecagelegenheden in de buurt.

De TOPs worden gefinancierd door Europese en Provinciale subsidies. TOPVoorne, de bijna gelijknamige belangenbehartiger van toeristische en recreatieondernemers op Voorne Punten, is erg blij. Secretaris Suze de Vries: ,,Gemeenten bepalen uiteindelijk locatie. De plaats van de andere TOP’s zijn nog niet bekend hoewel er wel ideeën zijn. Voor Westvoorne wordt voor 95 procent gedacht aan het nieuwe paviljoen Aan Zee Oostvoorne.’’

Wethouder Dick Verbeek (D66) van Brielle heeft inmiddels aangegeven dat de geuzenstad een TOP bij de Jumbo krijgt. ,,Valt de spriet daar dan wel op?,’’ refereerde SP-fractievoorzitter Maarten de Pijiper aan de eveneens groene kleuren van de supermarkt.