Tweede Maasvlakte geeft vastgelopen woningmarkt impuls

ROCKANJE – De Tweede Maasvlakte moet de vastgelopen woningmarkt in Westvoorne een impuls geven. Adviesbureau Stec Groep denkt dat er tot 300 huishoudens in aantocht zijn, die vooral zoeken naar twee-onder-één-kapwoningen.

Stec Groep deed op verzoek van de gemeente onderzoek naar de marktkansen voor  woningen. Het gemeentebestuur wil de komende jaren namelijk gaan bouwen op locatie De Drenkeling in Rockanje, dat is aangewezen als compensatielocatie. Op deze clusterlocatie maakt het glas van tuinders die willen stoppen met hun bedrijf plaatsmaken plaats voor woningen. Stec Groep concludeert echter dat Westvoorne de komende jaar vergrijst en te maken heeft met een bevolkingskrimp.

De gemeente kan de krimp verminderen door een deel van de medewerkers van de Tweede Maasvlakte ‘binnen te halen’. Het zou in Westvoorne om 150 tot 300 nieuwe huishoudens gaan. De gemeente hoopt zelf door extra inspanning tot het dubbel aantal te komen. Kansrijke doelgroepen uit de lokale bevolking vindt het adviesbureau vooral gezinnen en vitale senioren. Uit het onderzoek blijkt dat ze zoeken naar twee-onder-een-kapwoningen, patiowoningen en vrijstaande woningen. Stec Groep adviseert het gemeentebestuur dan ook om in te zetten op meerdere doelgroepen om de haalbaarheid van de Drenkeling te vergroten. Op het open middengebied, de huidige voetbalvelden en de gronden van de oude Swinshoek komen woningen uiteindelijk in fases.

 

Het dagelijks bestuur wil het dorp aantrekkelijker maken door het centrum te veranderen. Om concurrentie op de woningmarkt binnen het dorp te voorkomen wordt de ontwikkeling van de locatie Nieuwe Achterweg in Rockanje daarnaast vertraagd.

Op maandag 12 maart werd de gemeenteraad geïnformeerd. Het verloop van de bijeenkomst was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.