Burgerlijk huwelijk Sint-Catharijnekerk
De Sint-Catharijnekerk in Brielle is vanaf 1 juni beschikbaar voor het sluiten van burgerlijke huwelijken. Voorheen was dit alleen mogelijk voor kerkelijke inzegeningen.
Het dagelijks bestuur komt met de aanwijzing tegemoet aan het verzoek van de Protestantse Gemeente Brielle. Naast het Stadhuis en Stadskantoor zijn de Sjoel, de Dorpskerk in Vierpolders en de Martinuskerk in Zwartewaal permanente trouwlocaties.
Aan trouwen in de Sint-Catharijnekerk hangt wel een prijskaartje. De huurprijs is 275 euro voor trouwen op doordeweekse dagen en 375 euro voor op zaterdag.
Overlast rokende ambtenaren
Brielse niet-rokende ambtenaren hebben last van hun rokende collega’s. Ze kunnen geen raam openen zonder mee te roken.
De rokersruimte in de kelder van het Stadskantoor aan het Slagveld is nu nog alleen voorzien van een afzuiginstallatie. Het uitblaasrooster is geplaatst in de buitengevel naast de personeelsingang. Als de ramen van de kantoorruimtes hierboven openstaan komen er tabaksluchtjes door naar binnen. De ambtenaren die daar werken hebben er last van. Een koolstoffilter die de tabaksluchtjes filtert en de gefilterde lucht naar buiten uitblaast biedt oplossing.
De aanpassing van de afzuiginstallatie kost de gemeente 6.000 euro. Het filter wordt vervolgens twee keer per jaar vervangen. Dit kost jaarlijks nog eens 3.000 euro.
Verkiezingsdebat plotseling afgeblazen
Het Tweede Kamerverkiezingsdebat in het BREStheater in Brielle is vorige woensdagavond op het allerlaatste moment afgeblazen. Tweede Kamerlid Metin Çelik gooide onverwacht roet in het eten.
Directe aanleiding is de bekendmaking van de kandidatenlijst van de PvdA. Çelik vindt zijn 43e plaats te laag en maakte woensdag bekend na de verkiezingen op 12 september te vertrekken. Hij was niet meer gemotiveerd om nog diezelfde avond in Brielle zijn partij te vertegenwoordigen. Een vervanger kon de PvdA binnen enkele uren niet meer te regelen. Extra wrang is dat het debat een initiatief van de Brielse PvdA was. Organisator Ben van Stijn is dank ook zeer teleurgesteld over Çeliks plotselinge afzegging.
Eerder meldde Tweede Kamerlid Tamara Venrooy (VVD) zich ook al af. Hierdoor bleef alleen SP’er Paul Ulenbelt als deelnemer over. Van Stijn besloot daarom het debat onder leiding van Roel Pot af te blazen. De lokale PvdA’er was woensdagavond wel in het BREStheater aanwezig om bezoekers op te vangen. ‘Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk mensen van wie ik zeker wist dat ze zouden komen te bereiken. Uiteindelijk kwamen er twintig mensen. Ze kwamen overal vandaan. Eén meneer uit Rozenburg was zelfs speciaal op de fiets voor het debat naar Brielle gekomen.’
Van Stijn bekijkt deze week met zijn partij de mogelijkheden voor een Tweede kamerverkiezingsdebat in augustus of september.
‘Hart uit Brielse Meer’
Na het zomerreces komt er meer duidelijkheid over mogelijkheden voor het Brielse Meer. De bezuinigingen vallen tot nu toe heel erg zwaar op dit recreatiegebied.
Het recreatieschap moet bezuinigingen. In 2010 viel het besluit om vijf recreatiegebieden in de regio zo in te richten dat het onderhoud minder intensief wordt. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt: wat wordt opgeknapt en blijft behouden en wat moet verdwijnen. Vooral het Brielse Meer komt er niet goed vanaf met het verdwijnen van hectares kort gemaaid gras, afvalbakken, toiletgebouwen, bankjes, steigers en stranden. Ook in de Bernisse verandert het nodige ten nadele.
Tot 10 juni kon iedereen op een speciale website zijn of haar mening over de bezuinigingen geven. ‘We houden nog maar tien steigers over. Dit haalt het hart uit het Brielse Meer weg,’ aldus wethouder Dick Verbeek (D66). In september of oktober komt hij met een overzicht van de veranderingen. ‘We gaan nu kijken hoe het gebied op een behoorlijke manier kan blijven bestaan.’
Er is ook goed nieuws. Het recreatiegebied Brielse Meer krijgt een grote waterspeeltuin, een beachvolleybalveld en een hondenstrand om het gebied weer aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Deze voorzieningen zijn mogelijk door het compensatiegeld verbreding A15.
Rekenkamer Voorne-Putten
De gemeente Brielle wil zich aansluiten bij de rekenkamer Spijkenisse. Alle partijen zijn voor dit alternatief ter vervanging van de huidige rekenkamercommissie.
Bernisse, Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben nu een samenwerkingsverband. De vier gemeenten hebben ieder een eigen rekenkamercommissie, maar die wel bestaan uit dezelfde drie leden. Op 1 september verstrijkt hun benoemingstermijn. Vorig jaar hebben alle gemeenteraden aangegeven van hen af te willen.
De politiek had vooral kritiek op de financiën. Van het budget ging het overgrote deel naar de organisatie. Slechts een klein deel besteedde de rekenkamer aan onderzoek. Het verplichte instrument van de gemeenteraad dat de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentelijk beleid onderzoekt bleek dus zelf niet efficiënt te zijn. Met het onderzoeksbudget kon bovendien één onderzoek per jaar worden uitgevoerd, dat betrekking heeft op alle gemeenten. Als een gemeente een eigen onderzoek wilde dan moest daar apart voor worden betaald.
De rekenkamer Spijkenisse werkt efficiënter en levert meer onderzoeken die gericht zijn op één gemeente. In totaal zijn er vijf leden. Twee buigen zich over een onderwerp, onderzoeken en schrijven mee en hebben dus binding met het rapport. De drie andere staan op afstand en kijken kritisch naar de bevindingen en rapportage. Hierdoor zijn natuurlijke ‘checks and balances’ ingebouwd. Elke gemeente krijgt één lid als contactpersoon toegewezen.
De Brielse gemeenteraad neemt op dinsdag 3 juli een besluit. Bernisse, Hellevoetsluis en Westvoorne hebben meer tijd nodig en doen dit na het zomerreces. Als die instemmen en de gemeenteraad van Spijkenisse akkoord gaat kan de rekenkamer de naam Voorne-Putten krijgen.