Nieuwe bushokjes
De gemeente Westvoorne krijgt nieuwe bushokjes. Op 1 april worden al deze abri’s vervangen.
De huidige exploitant, CBS Outdoor, vindt Westvoorne commercieel gezien niet meer interessant.
Het gemeentebestuur heeft in het bedrijf GRIPP een nieuwe partner gevonden. Dit bedrijf is bereid om de helft van de aanschaf- en plaatsingskosten te betalen. Het kost de gemeente bijna 45.000 euro. Daarna zijn de bushokjes gemeentelijk eigendom. De vervanging neemt zo’n vijf dagen in beslag.
Tumblingbaan
De Rockanjese Turnclub, gymnastiekvereniging RTC, krijgt 1450 euro van de gemeente voor de aanschaf van een Tumblingbaan. Hiermee hoopt de vereniging om leden boven de acht jaar bij de vereniging te houden.
De in 1945 opgerichte RTC heeft een groeiend aantal leden gehad in de leeftijd van vier tot en met acht jaar. Het is echter moeilijk om oudere leden vast te houden en binnen te halen. Een tumblingbaan is spannender en leuker dan de reguliere gymnastiektoestellen.
De verende mat kost in totaal 2900 euro. RTC betaalt de andere helft.
Koepel Zeeburg
De gemeente heeft 642.000 euro voor de bouw van Koepel Zeeburg in Oostvoorne toegewezen gekregen. Het geld is afkomstig van de Stadsregio Rotterdam.
Fractievoorzitter Bert Heijndijk (Gemeentebelangen Westvoorne) gaf tijdens de afgelopen gemeenteraadsvergadering aan blij te zijn. ’De bestuursleden van de Stichting Koepel Zeeburg dachten dat de koepel weleens een vijf of zelfs wel dertig jarenplan zou kunnen gaan worden. Sinterklaas is wel erg royaal geweest.’ De oppositiepartijen PvdA en Partij Westvoorne hadden moeite mee het dagelijks bestuur een aanvraag bij de stadsregio heeft ingediend zonder dat daar vooraf met de gemeenteraad over is gesproken. ‘Het is een heel hoog bedrag. Ik heb er moeite mee als ik denk aan de zwakkeren in deze samenleving. Doen we er wel goed aan het te accepteren in deze tijd van bezuinigingen?,’ vroeg PvdA-fractievoorzitter Gerrit Bussink zich hardop af. Raadslid Leo Gelderland (PW) gaf aan dat er mogelijk ook andere projecten in de gemeente zijn die in aanmerking waren gekomen. Daar komt volgens Partij Westvoorne bij dat in het bestuur van de stichting drie oud-raadsleden zitten.
Wethouder Hans van Lith (Gemeentebelangen Westvoorne) benadrukte dat de mogelijkheid voor de subsidieaanvraag zich in de zomervakantie aandeed. Het project moet bijdragen aan de kwaliteit van de openbare ruimte en binnen één jaar zijn gestart. De koepel was het enige dat daar toen direct voor in aanmerking kwam.
De Koepel Zeeburg is een initiatief van de Stichting Koepel Zeeburg. Het geldbedrag is door de stadregio echter aan de gemeente beschikbaar gesteld. De gemeente moet ook financiële verantwoording afleggen. Alle politiek partijen willen eerst afspraken over de financiële verantwoordelijkheden en risico’s voor de gemeente vastleggen. Hierna bestemt de gemeenteraad pas het geldbedrag voor Koepel Zeeburg. Momenteel worden met de stichting de nadere afspraken gemaakt.
De gemeente heeft van de stadsregio ook geld gekregen voor de herinrichting van de Zeeweg. Die 120.000 gaat op aan nieuwe bestrating, verlichting, straatmeubilair en bomen.
Rotondekunst
Twee Rotondes in Westvoorne krijgen nog voor de zomer een kunstwerk. Het gaat om vlaggenmasten van zo’n vijf meter hoog met vlaggen die elk half jaar een nieuw thema uitbeelden. De thema’s moeten passen bij de doestellingen van de Millennium Werkgroep, andere maatschappelijk betrokken ideeën of het karakter van de kernen, zoals toerisme en recreatie.
Het gaat om de rotondes Alardusdreef/Nieuwe Achterweg in Rockanje, Kleidijk/Brielseweg in Oostvoorne. Ook komt er een kunstwerk aan de Strypsedijk/Kade in Tinte.
Langs de weg komt een publicatiebord met informatie over het thema en het kunstwerk. Het bord verwijst naar een website en een forum waarop iemand een reactie kan achterlaten. Zuid-Afrikaanse kunstenaars maken de vlaggenmasten. De doeken met de afbeelding of tekst worden in Nederland gedrukt. Ook lokale kunstenaars kunnen hierbij worden betrokken. De kunst zal bestaan uit duurzame producten en productiemethoden.
De kunstwerken zijn een initiatief van de Business Club Westvoorne. In 2009 werd een voorstel van drie ton afgewezen. Vorig jaar kwam er een nieuw voorstel. Nu kost de aanschaf de gemeente 43.000 euro. Met 8000 euro extra kan de kunst de komende twee jaar geactualiseerd worden. Na twee jaar moet de op te richten stichting zich met eigen middelen kunnen bedruipen. Het onderhoud van de drie locaties kost de gemeente naar verwachting jaarlijks nog eens 1500 euro.
Alleen oppositiepartij PvdA stemde tegen de rotondekunst. Fractievoorzitter Gerrit Bussink noemde het voorstel erg sympathiek, maar vond de financiële onderbouwing van het initiatief te mager.
Herindeling
De VVD gaf aan naar één gemeente op Voorne toe te willen. Fractievoorzitter Ruud Dukker gelooft niet dat de schaalgrootte van de huidige gemeenten behouden kan blijven. Hij wil de bestuurlijke toekomst van onderaf regelen en dit niet aan hogerhand overlaten.
Ruud Dukker vindt de huidige gemeentelijke samenwerking ‘te vaag en te vrijblijvend’. ’Hij voelt de druk vanuit de Provincie om Voorne-Putten één bestuurlijke richting in te duwen. De vrijblijvende samenwerking gaat wat hem betreft niet ver genoeg. ‘Telkens springt er weer een gemeente om een of ander reden uit.’ Dukker wil toe naar één identiteit, maar daar hoort Spijkenisse niet bij. ‘De gemeente op Voorne hebben recreatie, land- en tuinbouw en veel natuur en geen grootstedelijke problematiek.’ De discussie ontstond tijdens de bespreking van het werkplan voor de gemeentelijke samenwerking op Voorne-Putten.
De overige politieke partijen vinden herindeling nu te ver gaan. Door beter samen te werken proberen ze dat proberen te voorkomen. Fractievoorzitter Bert Heijndijk van Gemeentebelangen Westvoorne: ‘u zegt het vertrouwen in gemeentelijke herindeling hiermee op.’
Er zijn vele wegen die naar Rome lopen
Burgemeester Peter de Jong gaf aan dat de gemeente later naar de bestuurlijke toekomst gaat kijken. ‘Er zijn vele wegen die naar Rome lopen,’ zei hij over de vele mogelijkheden van samenwerking. Ook de burgers mogen van hem dan hun mening hierover geven.
De discussie over de gemeentelijke herindeling loopt vooruit op het bezoek van de Commissaris van de Koningin Jan Franssen. Hij komt op donderdag 16 februari naar Westvoorne.