‘Uit De Westvoornse Politiek’

‘Geen Voorne-Putten’

Westvoorne wil de komende vijf jaar geen gemeente Voorne-Putten. Dit antwoord geeft het dagelijks bestuur op een vraag van de collega-bestuurders uit Bernisse.

De gemeente Bernisse besloot in december in 2015 samen te gaan met Spijkenisse. Mits de drie gemeente op Voorne niets voor één grote gemeente op het eiland voelen. Bernisse wil voor 15 februari hun standpunten weten.

Aanstaande maandag komt het onderwerp in de commissievergadering BZM aan de orde.

 

Subsidie stopgezet

Eigenaren van monumenten kunnen die niet meer op kosten van de gemeente onderhouden en restaureren. Het dagelijks bestuur wil de subsidiemogelijkheden definitief stopzetten.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad al dat de subsidie verleden tijd is. In tijden van bezuinigingen moeten monumenten er ook aan geloven. De gemeenteraad moet de subsidieverordening nog formeel intrekken.

Westvoorne besteedde in 2011 in totaal bijna 25.000 euro aan historische bouwwerken met de status ‘gemeentemonument’.

Onbeperkt shoppen

Ook in 2013 kunnen Westvoornaars niet zeven dagen per week shoppen. Het dagelijks bestuur heeft een dergelijk verzoek van supermarkt EMTÉ in Oostvoorne afgewezen.

De gemeenteraad was eind 2011 tegen een onbeperkte zondagopenstelling. Het dagelijks bestuur wil dit niet een jaar later alsnog toestaan. Wel mogen supermarkten in het toeristenseizoen van 1 april tot 1 oktober iedere dag open. Daarnaast kan het dagelijks bestuur twaalf extra koopzondagen per jaar aanwijzen.

Het dagelijks bestuur gaat wel akkoord met het verzoek van Albert Heijn in Oostvoorne. De supermarkt mag dit jaar iedere zondag om 16.00 uur open.  Slechts één levensmiddelenwinkel kan van deze regeling gebruik maken.

Appartementen De Stormvogel

Het paviljoen De Stormvogel aan de noordoever van het Oostvoornse Meer krijgt er mogelijk een verdieping bij. Op de bovenste etage komen zo’n tien appartementen voor recreanten.

De ondernemer wilde twee jaar geleden al het paviljoen uitbreiden. Ook toen stond het dagelijks bestuur positief tegenover het voorstel. Het provinciaal beleid stond de appartementen echter niet toe. Inmiddels zijn de omstandigheden veranderd. Het bestemmingsplan Zeegebied Westvoorne, waar het paviljoen onder valt, is in september 2012 door de Raad van State vernietigd. Binnenkort verandert bovendien het provinciaal beleid.

Het dagelijks bestuur wil de kans om Westvoorne op recreatief terrein te versterken niet laten liggen. De uitbreiding van De Stormvogel wordt meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor het Zeegebied.