‘Uit De Westvoornse Politiek’

Sloop Swinshoek

Het dagelijks bestuur heeft de sloopvergunning voor de Swinshoek in Rockanje afgegeven. Waarschijnlijk beginnen voor de kerstdagen de werkzaamheden. Het is nog onbekend welke bestemming het terrein van het voormalig bejaardenhuis hierna krijgt.

 

Cursus hangjongeren

Het dagelijks bestuur wil volgende jaar een training ‘Omgaan met hangjongeren’ aanbieden. De oudere inwoners van Westvoorne krijgen hierin tips hoe ze met groepen jongeren moeten omgaan. Het doel is om meer begrip voor de jeugd te kweken. Jongeren hebben de gemeente laten weten dat ze vinden dat ouderen hen gewoon op een normale manier moeten aanspreken. Volwassenen moeten zelf actie ondernemen en niet alles over de schutting van de gemeente of politie gooien.

 

Zondag winkelen

Vanaf 1 januari 2012 geldt in Westvoorne het motto ‘iedere zondag shoppen’. De gemeenteraad heeft vorige week dinsdag bepaald dat de winkels zeven dagen per week open mogen.

Wethouder Ies Klok (D66) benadrukte dat ondernemers nooit verplicht zijn om op zondag te draaien. Hij deed deze uitspraak na kritiek vanuit de oppositie. De PvdA en Partij Westvoorne vinden dat de mening van de Westvoornse winkeliers onvoldoende is gepeild. De nieuwe Winkeltijdenverordening heeft begin november amper twee weken ter inzage gelegen.’Signalen’ die de gemeente en de ondernemers van inwoners zouden hebben ontvangen zijn voor hen onvoldoende. Kleine winkeliers zouden door de zondagopenstelling onnodig op kosten worden gejaagd. De coalitiepartijen hopen echter dat de verruiming van de openingstijden de lokale economie goed doet. Het CDA ging zelfs schoorvoetend tegen de landelijke koers van de partij in.

De wethouder heeft nog met een ander punt te maken. Voorheen konden gemeenten winkelgebieden ‘zo maar aanmerken’ als toeristisch gebied. Winkels in Westvoorne mochten door deze aanwijzing iedere zondag tussen 1 april en 1 oktober open zijn. Intussen is de wet veranderd. Voor 1 januari moeten gemeenten die toeristische aanwijzing extra motiveren. Anders gaat het aantal koopzondagen terug naar twaalf per jaar.

Wethouder Klok wil bovendien de concurrentiepositie ten opzichte van de buurgemeenten versterken. In Hellevoetsluis mogen de winkels al iedere zondag open zijn. De gemeenteraad van Brielle neemt in december een definitief besluit. Daar ligt de winkeltijdenverordening nu ter inzage.

 

Moskee met afhaalshoarma

Bewonders van de Noordweg in Oostvoorne zijn bezorgd. Ze zijn bang voor de komst van gedrochten van huizen naast zicht nu het dagelijks bestuur welstandsvrij bouwen wil toestaan.

Het college van B en W is bezig om de locatie ‘Noordweg 27’ als welstandsvrij gebied aan te merken. Twaalf woningen hoeven dan niet meer aan de welstandcriteria te worden getoetst. Het terrein aan de rand van het dorp komt wat betreft het dagelijks bestuur voor de proef in aanmerking, omdat de woningen daar uit het zicht komen en de wijk kleinschalig is.

De omwonenden de heer Van der Blom en mevrouw Mos zijn het volstrekt oneens met het besluit. Aan de Noordweg staan veel karakteristieke panden. Juist om die reden kreeg de weg een paar jaar geleden nog een beschermende status. De VVD stelde tijdens de raadsvergadering van vorige week dinsdag dat met het welstandsvrij bouwen een stuk betutteling weg is. ‘Mensen kunnen met hun creativiteit iets moois neerzetten,’ meende raadslid Janneke Krajenbrink (VVD). Coalitiepartij CDA voegde daar bij monde van raadslid Piet Beukelman (CDA) aan toe dat gedrochten niet zo snel gebouwd zullen worden, omdat de huizen verkoopbaar moeten blijven.

Wethouder Hans van Lith (Gemeentebelangen Westvoorne) verzekerde mevrouw Mos dat er geen ‘moskee met afhaalshoarma’ naast haar komt. Toekomstige eigenaren moeten zich aan het bestemmingsplan en de milieuregelgeving houden. Daardoor staan onder andere de hoogten en de woonbestemming vast. De twee insprekers vonden wel steun bij de oppositie. ‘Dat de wijk uit het zicht ligt, is geen argument. Deze mensen wonen er naast,’ reageerde fractievoorzitter Emma van Blom (PW).