Verkoop woningen
Het dagelijks bestuur wil het zittende huurders makkelijker maken om hun huurwoning te kopen. De ‘Koopgarantwoning’ van een woning van het Woonbedrijf moet de verkoop stimuleren.
In het huidige verkoopprogramma krijgen huurders een korting van 10 procent op de marktwaarde. Ondanks de korting gaan de meeste niet over tot aankoop. Daarom wil de gemeente de huizen voor een lagere prijs van de hand doen. De woningen moeten dan wel weer verplicht worden teruggekocht door de gemeente.
Op woensdag 15 mei bespreekt de Westvoornse politiek het voorstel.
Ook toeristenbelasting
Tijdelijke werknemers die een woning huren moeten vanaf juli toeristenbelasting betalen. Westvoorne wil zo oneigenlijke concurrentie tegengaan.
Nu verblijft deze groep huurders nog lange tijd gratis in de gemeente. Indien werkgevers werknemers op toeristische locaties onderbrengen, zoals hotels en campings, moet wel toeristenbelasting worden betaald. Het gemeentebestuur verzet zich tegen deze ongelijkheid. Daarnaast is het innen van belasting een extra bron van inkomsten in een tijd van bezuinigingen.
Verhuurders moeten binnenkort het aantal overnachtingen registreren. Het tarief per overnachting in een woning is één euro.
De Westvoornse politiek bespreekt maandag 13 mei het voorstel.
Verkoop duinen
Oppositiepartijen Partij Westvoorne en PvdA verzetten zich tegen de verkoop van zeven hectaren duingebied. Het dagelijks bestuur wil zo de gemeentelijke schatkist met ruim 1,2 miljoen euro vullen.
De conceptkoopakte voor de verkoop van de duinen aan een particulier ligt klaar. ‘Wie had ooit kunnen vermoeden dat we uit armoede ons mooiste bezit moeten verkopen? De mooiste duinen van Europa. We moeten ons schamen,’ reageerde PvdA-fractievoorzitter Corry Langendoen fel. Zij is bang dat de duinen straks, door veranderde regelgeving, met woningen worden bebouwd.
Wethouder Erik Mulder (D66) was het niet met Langendoen eens. ‘Het duingebied gaat niet verloren. De opbrengst blijft ook beschikbaar voor ons allemaal.’ Hij attendeerde haar op clausules in de koopakte. Daarin staat het terrein uitsluitend de bestemming natuurgebied heeft. Uit privacyoverwegingen wordt de koper niet bekend gemaakt.
Partij Westvoorne is niet zeker van de natuurbestemming. Ze vrezen dat de aanleg van een golfbaan niet onmogelijk is. De grootste oppositiepartij ziet liever dat Natuurmonumenten de duinen koopt. ‘Ze hebben de grondprijs geboden,’ wist fractievoorzitter Emma van Blom. Natuurmonumenten zou voor die lagere prijs bereid zijn geweest op een andere locatie soepel met ontwikkelingen om te gaan. Wethouder Mulder typeerde dit echter als ‘koehandel’.
Het dagelijks bestuur beloofde op basis van de gemaakte opmerkingen de oude akten nog eens door de notaris onder de loep te laten houden. De wethouder verwacht, na eerder eigen onderzoek, dat er geen nieuwe bijzonderheden boven water komen. Mocht dit inderdaad zo zijn; dan worden de zeven hectaren verkocht.