‘Uit De Westvoornse Politiek’

Kritiek Metropoolregio

Westvoorne vreest de machtsverhoudingen binnen de toekomstige Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Grote gemeenten lijken het daar voor het zeggen te krijgen.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag volgt op 1 januari 2014 mogelijk de Stadsregio Rotterdam en het Stadsgewest Haaglanden op. Westvoorne, de gemeente met de minste inwoners, uit kritiek tegen de voorliggende plannen. Als het Dagelijks Bestuur zou komen te bestaan uit drie leden, waaronder de burgemeesters van Den Haag en Rotterdam, liggen de verhoudingen scheef. Westvoorne stelt vijf daarom leden voor. Een kleine gemeente als Westvoorne kan – met twee stemmen – ook in het Algemeen Bestuur bijna geen invloed uitoefenen. Rotterdam krijgt vijftien en Den Haag dertien stemmen. Daarnaast wil Westvoorne dat groen meer aandacht krijgt.

Aanstaande maandag bespreekt de politiek de voorstellen. Daarna gaat de brief naar de andere gemeenten binnen de Metropoolregio de deur uit.

 

Bouw De Rots

Nog dit jaar moet de bouw van vijftien woningen op locatie ‘de Rots’ aan de Dorpsweg in Rockanje starten. Bewoners kunnen dan in november 2014 hun intrek nemen.

Het bouwplan bestaat uit vier seniorenwoningen, acht bovenwoningen en drie eengezingswoningen voor starters. Van de senioren- en bovenwoningen wordt de helft verhuurd. De woningen voor de ouderen zijn op de begane grond en hebben een eigen tuin.

Het dagelijks bestuur van Westvoorne gaat er vanuit dat alle woningen verkocht worden, omdat de verkoopprijzen onder de 165.000 euro liggen. De bovenwoningen zijn onder de 140.000 euro. Indien de woningen niet worden verkocht dan gaan die ook in de verhuur. Daarnaast doet de gemeente de bestaande woningen aan de Willem de Waalstraat en de Floris van Eijkstraat van de hand.

De gemeenteraad moet binnenkort bijna twee miljoen voorschieten, zodat het plan uitgewerkt kan worden en de bouw nog dit jaar starten. Eerder bepaalde de politiek dat het verlies op dit project niet meer dan 1,3 miljoen euro mag zijn. Zowel met de koop als verhuur van de woningen denkt het dagelijks bestuur binnen dit maximum gestelde bedrag te k blijven.

De politiek bespreekt op woensdag 5 juni het plan.

Zienswijze te laat

Bewoners van Residentie Buitenlust zijn fel tegen een jongerenontmoetingsplaats (jop) op de Hofwei in Oostvoorne. Maar, hun bezwaar tegen het bestemmingsplan belandde veel te laat bij de gemeente.

Het appartementencomplex op de historische locatie is dit jaar opgeleverd. De bewoners kochten hun luxe appartementen met de wetenschap dat het naastgelegen grasveld een paar keer per jaar zou worden gebruikt als evenemententerrein. Ze wisten toen niet dat ze nieuwe buren zouden krijgen.

De gemeente nodige de omwonenden en organisatoren van evenementen onlangs uit om een plek voor de jop op de Hofwei aan te wijzen. Dit weigerden ze. De omwonenden kondigen in plaats daarvan een schadevergoeding aan als de jop er toch komt. Hun zienswijze kwam echter veel te laat bij de gemeente binnen. Het ontwerpbestemmingsplan Dorpsgebied Oostvoorne lag van 21 februari tot en met 3 april ter inzage. De gemeenteraad ontving de zienswijze van de ontwikkelaar en de Vereniging van Eigenaren van Buitenlust pas op 16 april.

Ook de Stichting Bos- en Burchtfair en Stichting Culturele Evenementen Oostvoorne maakten bezwaar tegen de jop op de Hofwei. Ze maken zich zorgen om de plaats op een zo historische locatie en de gevolgen voor de evenementen. De organisatoren vragen zich af in hoeverre de gemeente naar alternatieve locaties heeft gezocht. Hun zienswijzen kwamen wel binnen de wettelijke termijn binnen.

De gemeenteraad ging eind januari akkoord met het ontwerpbestemmingsplan. Volgende week woensdag staat het punt weer op de agenda van de commissie Grondgebied. Gemeentebelangen Westvoorne is tegen een jop op de Hofwei. De lokale partij kondigt al aan tijdens de beslissende raadsvergadering een amendement in te dienen om de jongerenvoorziening op het grasveld uit het bestemmingsplan te schrappen.