‘Uit De Westvoornse Politiek’

Sluiting VVV kantoor

Het VVV kantoor en het loket Burgerzaken in Oostvoorne sluiten op 1 maart 2014. Een meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad is voorstander van de sluiting.

De bibliotheek in het dorp verhuist in 2015 waarschijnlijk naar een basisschool. Het voormalige gemeentehuis wordt te duur voor huisvesting van het VVV kantoor. Alleen Partij Westvoorne vindt echter dat dit bij een recreatiegemeente als Westvoorne hoort. ‘Als een toerist op zoek is naar informatie moet die helemaal naar Rockanje,’ aldus raadslid Leo Gelderland. De drie digitale informatiepunten vindt de partij geen alternatief.

Wethouder Erik Mulder (D66) benadrukt dat nieuwe vorm van dienstverlening ook de wens is van de VVV. Steeds meer toeristen krijgen hun informatie via de digitale weg. ‘Ergens een foldertje halen is steeds meer achterhaald.’

Het VVV kantoor in Rockanje verhuist naar de PLUS supermarkt aan het Dorpsplein. Een meer centrale ligging dan de huidige locatie aan de Berberislaan, naast het gemeentehuis. De badplaats krijgt daarnaast twee digitale informatiepunten.

Kunstgrasveld Rockanje

De voetbalvereniging Rockanje voetbalt volgend jaar op kunstgras. Die nieuwe mat betaalt de vereniging deels zelf.

De gemeente reserveert 5,5 ton om het hoofdveld van natuurgras te vervangen. De voetbalvereniging draagt maximaal 50.000 euro bij. Ook gaat de jaarlijkse huur met 2.500 euro omhoog. Het stuitte Partij Westvoorne tegen de borst dat de maximumprijs nu al op straat ligt. Aannemers weten zo wat de gemeente voor het kunstgrasveld over heeft. ‘Stom,’ reageerde raadslid Leo Gelderland. Wethouder Nico Groenewegen (CDA) geeft aan dat dit een ‘oude prijs’ is. ‘Aannemers doen in deze tijd hun best om een opdracht binnen te halen. Je haalt het met dit bedrag in deze tijden niet.’

D66-fractievoorzitter Wim Hartog vindt dat de voetbalvereniging meer moet bijdragen. Wethouder Groenewegen stelt dat je van een vereniging die draait op vrijwilligers niet veel kan eisen. Het is geen professionele club. In overleg met de aannemer probeert de vereniging zelf werkzaamheden te verrichten om zo hun bijdrage lager uit te laten vallen.

De politiek wil zo tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens. De voetbalvereniging vroeg in 2009 al om een kunstgrasveld. Toen was er nog sprake van dat de voetbalden zouden plaatsmaken voor woningbouw op de Drenkeling en de vereniging op het nieuwe complex een kunstgrasveld zou krijgen. Die verplaatsing is nu van de baan.

 

Woningbouw Drenkeling

In het gebied de Drenkeling in Rockanje moeten de komende tien jaar honderd woningen verrijzen. De politiek is kwaad dat er geen starterswoningen en nauwelijks goedkope rijtjeswoningen komen.

Het dagelijks bestuur heeft de bouwplannen voor de Drenkeling flink naar beneden moeten bijstellen. Vorig jaar rekende het nog op 174 woningen in het gebied. Nu zijn er 23 vrije kavels, 19 vrijstaande woningen, 17 patiowoningen, 38 twee-onder-een-kappers en drie rijtjeswoningen gepland. ‘Weer duurdere woningen en geen goedkope rijtjeswoningen en woningen voor starters. We roepen daar al jaren om,’ benadrukte PvdA-fractievoorzitter Corry Langendoen.

Wethouder Hans van Lith (Gemeentebelangen Westvoorne) wees nog eens naar het STEC rapport. Onderzoeksbureau Stec Groep deed onderzoek naar de marktkansen voor woningen. Hieruit bleek dat er in principe voldoende woningen voor starters zijn. Het nog te verschijnen woningmarktonderzoek onderstreept deze conclusie. Ook heeft de gemeente al huurwoningen van het Woonbedrijf in de verkoop gezet. Van Lith geeft aan dat het plan Drenkeling bovendien erg flexibel is. Het wordt in fases gerealiseerd. Heikel punt voor de Drenkeling is de Provincie. Het is nog maar de vraag of die instemt vanwege een nieuw woningbouwbeleid.

Partij Westvoorne kwam met het idee om eerst het dorpscentrum aan te pakken. Daar voelen de andere partijen niets voor. ‘Rockanje heeft lang genoeg gewacht,’ aldus Piet Kraayenbrink (Gemeentebelangen Westvoorne).

De gemeente denkt met het plan Drenkeling ruim 2 miljoen euro binnen te halen. Dinsdag 17 december neemt de politiek een besluit.