Uitnodiging Hellevoetsluis bijeenkomst samengaan gemeenten Voorne

Voorne – Het vertrek van burgemeester Corstiaan Kleijwegt op 1 augustus aanstaande is nu al het begin van een discussie over de bestuurlijke toekomst van Voorne. De Hellevoetse gemeenteraad gaat een waarnemend burgemeester aanstellen die de mogelijkheden tot het samengaan van de drie gemeenten moet onderzoeken.

‘Moeten we hier op deze manier wel gehoor aan geven?’

Buurgemeente Brielle is niet van plan om in het bijzijn van de Commissaris van de Koningin op woensdag 2 mei alvast over een eventuele herindeling te discussiëren. Het dagelijks bestuur en de gemeenteraad van Westvoorne wisten vorige week dinsdag nog niet of ze gehoor geven aan de uitnodiging van Hellevoetsluis.

Schoonheidsprijs

De Brielse raadsleden bekritiseerden vorige week in de eigen raadzaal de opstelling van Hellevoetsluis. Fractievoorzitter Rien Olijve (D66) kan zich niet herinneren dat deze gemeente in de afgelopen jaren positief ooit positief met de andere gemeenten op Voorne-Putten heeft samengewerkt. Deze uitnodiging breekt de klomp. ‘Het getuigt van bestuurlijke arrogantie om nu te zeggen dat het goed is om samen te werken als je een procedure voor een nieuwe burgemeester in gaat.’ Raadslid Yvonne de Groot (PvdA) stelde dat de houding van Hellevoetsluis niet bepaald de schoonheidsprijs verdient. ‘We hebben onze kiezers beloofd om zeker tot 2014 zelfstandig te blijven.’ Als er al naar samengaan gekeken wordt moet dat volgens haar eilandbreed gebeuren. Oppositiepartij SP vindt dat alleen de burgers door middel van een referendum over samengaan mogen oordelen. Het stuitte de Brielse gemeenteraad bovendien tegen de borst dat de bijeenkomst midden in de vakantie valt.

Uitstel

Ook de gemeenteraad van Westvoorne besprak vorige week dinsdag de uitnodiging. Raadslid Wim Sjoukes (Gemeentebelangen Westvoorne) is verbaasd over de snelheid van het proces en vroeg daarom om verplaatsing van de datum. ‘Ik denk dat het hier niet gaan om uitstel, maar of we op deze manier wel gevolg aan de uitnodiging willen geven. Ik kan me voorstellen dat er een heel andere manier is als Hellevoetsluis hierin het voortouw wil nemen om samen te gaan. Ik had eigenlijk verwacht dat Hellevoetsluis een rondje langs de raden zal maken. Ik denk dat dit in ieder geval geen goede manier is,’ reageerde raadslid Leo Gelderland (Partij Westvoorne).
Door de aanwezigheid van de Commissaris van de Koningin voelen Westvoorne en Brielle zich onder druk gezet. Gisteren – dinsdag 17 april – besprak de Westvoorne gemeenteraad de uitnodiging. De uitkomst was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Ook Brielle bespreekt het punt nogmaals in een commissievergadering.