Uitstel besluit boten

Brielle stelt het besluit om permanente bewoning in de haven te verbieden een maand uit.  Het gemeentebestuur wil eerst weten hoe buurgemeente Hellevoetsluis met de bootbewoners om gaat.

De haven van Brielle heeft een belangrijke toeristische en recreatieve rol. Het dagelijks bestuur van de geuzenstad vindt dat illegale permanente bewoning niet past in de bedoeling en de functie van de haven. Overnachten op een boot moet in de toeristenmaanden nog maximaal veertien achtereenvolgende dagen en alleen in de passantenhaven zijn toegestaan. Tussen 1 oktober en 1 april wordt dit helemaal verboden.

,,De haven is langzaam volgelopen met boten. Dat had nooit mogen gebeuren en valt aan diversen te verwijten,’’ aldus PvdA-raadslid Yvonne de Groot. Zij benadrukt dat het wonen in recreatiewoningen ook niet is toegestaan.

Maar, de bootbewoners zijn heel erg boos dat ze voor 1 januari 2018 definitief uit hun thuishaven moeten vertrekken. Zij verzetten zich heftig tegen hun gedwongen vertrek. Tien getroffenen spraken dinsdag in tijdens de beslissende raadsvergadering over de nieuwe Havenverordening. Permanente bewoning in de haven is twintig jaar lang gedoogd.  Zij zorgen naar eigen zeggen het hele jaar door voor leven in de haven en Brielle. ,,Ook ik maak gebruik van de bakker, de slager en alle andere winkels. Ik draag dus ook bij aan het welvaren van de gemeente, ’’ stelde bootbewoner C. van Schijndel.

Het plaatsmaken voor toerisme trekken de bootbewoners bovendien in twijfel. In de zomer houden ze geen plaats bezet, want dan liggen ze op het Brielse Meer of elders. Ze waarschuwen dat de haven in de wintermaanden straks leeg is als er weinig toeristen met hun boot in de geuzenstad aanmeren. In winter is de haven van Brielle moeilijker bereikbaar en liggen veel boten ter reparatie stil. Overnachten is dan helemaal verboden. ,,Toeristen met een boot zijn dus alleen welkom als ze een hotelkamer in De Zalm boeken. Voor de maximale duur van twee weken,’’ schertste een bootbewoonster.

De PvdA stelde daarom voor om overnachten in de wintermaanden toe te staan. Raadslid Bas van der Linden (CDA) ziet echter bezwaren. ,,Dan kunnen de bootbewoners een nacht weggaan en weer terugkomen.’’

Wethouder Klaas Schipper (VVD) neemt het besluit terug. Dezelfde kwestie speelt in buurgemeente Hellevoetsluis. Daar bespreekt de politiek op woensdag 17 april de nieuwe Havenverordening, waarin staat dat alleen recreatief mag worden overnacht. Hij wil gaan voor een eilandbrede aanpak en hun standpunt afwachten. Schipper laat zijn Havenverordening in die tij nog juridische toetsten. Alle politieke partijen vonden dit een verstandig besluit.