Van Heijningen moet onderzoek afronden

Hellevoetsluis – Waarnemend burgemeester Erik van Heijningen van Hellevoetsluis moet langer blijven. Een meerderheid van de politieke partijen wil dat hij zijn onderzoek naar een eventuele samenvoeging van de drie gemeenten op Voorne kan afronden.

Van Heijningen is sinds september waarnemend burgemeester. Hij moest van de gemeenteraad het samengaan van Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne onderzoeken. De waarnemer heeft zijn tussenrapportage nu op tafel liggen. Hij concludeert dat er bij de buurgemeenten geen spontaan draagvlak voor is. Politici storen zich aan de houding van Hellevoetsluis, die het initiatief nam tot het onderzoek. Op het gebied van gemeentelijke samenwerking is het in hun ogen juist die gemeente die afhaakt.

De burgemeester wil ook de feiten op tafel leggen. Binnenkort verschijnen de uitkomsten van de lokale en regionale bestuurskrachtmetingen. Die tonen de positie van de gemeenten en hun samenwerking. Dit betekent dat zijn onderzoek niet voor eind 2013 is afgerond.

Een meerderheid van de politiek wil het termijn van Van Heijningen met maximaal een jaar verlengen. De gemeenteraad moet op donderdag 4 juli groen licht geven. In dat jaar moet daarnaast een besluit vallen over de verdere invulling van het burgemeesterschap van Hellevoetsluis.