Veilig fietsen door polders

In groepjes ontdekte de Rockanjese jeugd maandag en dinsdag bijna alle machines van loonbedrijf Groeneveld aan de Achterweg in Rockanje. Zo mochten ze met een touw een tractor trekken, een kruiwagen met zand vullen en de inhoud van een laadbak berekenen.

Tip: ga er altijd ruim achter staan. Of helemaal vooraan. Anders word je geraakt. 

Voor de tweede keer opende Groeneveld de deuren voor de landbouw-verkeersinstructie voor de schooljeugd. Ditmaal bezochten de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 van de Baron de Vos van Steenwijk en de Zonnebloem uit Rockanje het bijna honderd jaar oude bedrijf. Eigenaren Dennis de Jong en Diana de Jong – Groeneveld laten ze bewust overal aanzitten en inklimmen. Zij en hun medewerkers laten de kinderen op die manier zien en voelen hoe groot, zwaar en lomp landbouwmachines zijn.

Binnenkort moeten al die jonge Rockanjenaren als brugklassers door de polder op de fiets naar de middelbare school in Hellevoetsluis of Brielle. ‘Maar de meeste van deze kinderen zijn niet gewend om kilometers in de polder te rijden en onderschatten het gevaar,’ weten Dennis en Diana. Jaarlijks vallen bij ongevallen in Nederland waarbij landbouwverkeer betrokken is meer dan 10 doden en 100 gewonden. De meeste ongevallen vinden plaats tussen april en oktober.

Veiligheid staat voorop bij het loonbedrijf. De kinderen leren tijdens de instructie hoe zij ook zelf voor een veilige situatie kunnen zorgen. Hoe moet je als fietser rechts naast een enorm landbouwvoertuig gaan staan? Tip: ga er altijd ruim achter staan. Of helemaal vooraan. Anders word je geraakt.