Verbod kitesurfers voormalig autostrand

De Vereniging Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) wil kitesurfen vanaf het voormalig autostrand verbieden. De vereniging vindt dat het daar aan grenzend rustgebied nu te veel wordt verstoord.

De locatie is met een ruim strand en ondiep water geschikt voor beginnende kitesurfers. De verontruste burgers zien daar ook de nadelen van in. ‘Beginners worden door de zuidwestenwind vaak het rustgebied ingeblazen en kunnen zichzelf niet corrigeren. Zij beheersen het kitesurfen nog onvoldoende om uit het rustgebied weg te blijven,’ stelt Joop Braat van de Verontruste Burgers. Bovendien zouden volgens hem veel kitesurfers die van ver komen de lokale regels niet kennen. Handhaving is moeilijk. De boten van de handhavers zijn te diep om in de ondiepe wateren te kunnen handhaven.

De vereniging vindt een verbod op kitesurfen op het voormalig autostrand op z’n plaats. Voor kitesurfers zijn er in de directe omgeving alternatieven genoeg. Op de Tweede Maasvlakte zijn nieuwe mogelijkheden voor kitersufers bijgekomen.

De verontruste burgers doen dit voorstel in hun zienswijze op het Ontwerpbeheerplan Voordelta, dat onlangs ter inzage lag. Een ander voorstel waar zij mee komen is het voor iedereen afsluiten van de toegang tot het strand langs de Brielse Gatdam. Zo ontstaat een rustige locatie voor vogels om te broeden, zoals de Dwergstern. Braat: ‘deze vogels kunnen vrijwel negers anders terecht langs de Nederlandse stranden.’  Hondenbezitters kunnen vanaf de parkeerplaats rechtdoor. Wat de vereniging betreft kan dat deel van het voormalig autostrand heel het jaar door zijn opengesteld voor loslopende honden.