Verdedigingswerken voor één dag open

Voorne – Voorne is strategisch gezien altijd een belangrijk gebied geweest. Daar waren zich zowel de oorspronkelijke bewoners als de indringers zich van bewust. Op zaterdag 11 juni kunnen tijdens de Stelling van Voorne dag onderdelen worden bezocht van de linie van verdedigingswerken die in de loop der eeuwen werd aangelegd.

 

Bataljonhoofdkwartier

De verdedigingswerken op Voorne zijn, zoals ze vandaag de dag te zien zijn, vanaf het eind van de zeventiende eeuw ontstaan. ‘Ze bieden de mogelijkheid om de geschiedenis te laten zien over een langere periode. Er is hier echt van alles te zien: eeuwenoude vestingsteden, forten, resten van batterijen, een vuurbaken en kogeloven en bunkers en hoofdkwartieren uit de Tweede Wereldoorlog’, legt coördinator Nathaly van der Wielen uit. De Stichting Fronttaal uit Hellevoetsluis kwam met het idee om al die verdedigingswerken nu eens regionaal in het zonnetje te zetten. Voorne in Alle Staten, het gezamenlijk cultuurproject van de gemeenten, organiseert op 11 juni van elf uur ’s ochtends tot vier uur ‘s middags een speciale dag.

Volgens Van der Wielen staan er al mensen te trappelen. Er zijn namelijk een paar heel bijzondere locaties alleen tijdens de Stelling van Voorne dag toegankelijk: de Duitse bunker M151 uit de Tweede Wereldoorlog en de restanten van een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog nabij de Stenen Baak en de kogeloven. Ergens anders in Oostvoorne kan een spannende rondleiding door een Bataljonhoofdkwartier worden gemaakt.

 

Route

De Stelling van Voorne dag is bijzonder vanwege de combinaties. ‘Als bezoeker krijg je informatie over verdedigingswerken via rondleidingen, zoals in Fort Noorddijk in Nieuwenhoorn, de stad Brielle en de Biberbunker in Oostvoorne. Je beleeft daarnaast de geschiedenis door de re-enactmentgroepen die in hun kampementen bij de Cruyttoren in Hellevoetsluis en de Stenen Baak tussen Oostvoorne en Brielle het leven van soldaten uit de Napoleontische tijd naspelen.Je maakt kennis met de natuur door mee te gaan met een kruidenwandeling op Fort Penserdijk. Je kunt ook nog eens een agrarisch bedrijf bezoeken. Kinderen halen hun hart op in het Droogdok in Hellevoetsluis waar activiteiten plaatsvinden die met het krijgshaftige verleden te maken hebben.’

De route gaat door de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne en kan wandelend, op de fiets of met de auto worden afgelegd. Alle activiteiten zijn gratis. Van der Wielen besluit: ‘we hopen dat we van de Stelling van Voorne dag een jaarlijks terugkerend evenement kunnen maken’. Vanaf begin juni is de routekaart met daarin meer informatie en het programma af te halen bij de VVV kantoren in Hellevoetsluis, Rockanje en Brielle. Of kijk op www.voornewiki.nl