Verdeeldheid bouwplan ‘De Rots’

‘wethouder Klok overleeft opnieuw motie van wantrouwen’

Locatie ‘De Rots’ in Rockanje leidt tot de nodige verdeeldheid. Komen er twee-onder-één-kapwoningen of benedenbovenwoningen voor starters op het terrein tussen de Dorpsweg, Floris van Eijkstraat en Willem de Waalstraat? Twee actiegroepen en de politiek staan tegenover elkaar.

 

700 Handtekeningen

Winkelier Rick Mulder verzamelde in de afgelopen weken met zijn actiegroep Houd Rockanje Jong iets meer dan 700 handtekeningen. Alle ondertekenaars willen meer starterswoningen. De vergrijzing in het dorp is veel groter dan het landelijk gemiddelde. Mulder benadrukte dat dit leidt tot een verminderd winkelaanbod en terugloop van leerlingen bij de basisscholen. ‘Zoals het nu gaat loopt Rockanje leeg.’ Hij wil daarom dat de gemeente benedenbovenwoningen op locatie De Rots bouwt. In dit plan zijn de meeste starterswoningen opgenomen. De VVD, Gemeentebelangen Westvoorne, CDA en D66 en oppositiepartij PvdA steunden hem. ‘Het wordt hoog tijd dat we gaan bouwen voor onze jongeren, ‘ stelde VVD-fractievoorzitter Ruud Dukker. Fractievoorzitter Bert Heijndijk (GBW): ‘dit is een eerste stap richting nieuwbouw in Rockanje. We moeten ook haast maken met de ontwikkeling van de Drenkeling.’

Bezwaar omwonenden

Partij Westvoorne vindt de bendenbovenwoningen geen gedegen oplossing voor het gebrek aan starterswoningen.‘Het merendeel van de omwonenden is tegen de benedenbovenwoningen. Ik snap niet dat je dan hier voor een handjevol starters gaat bouwen,’ reageerde raadslid Leo Gelderland. Nathaly Boelhouwer van Houd Rockanje Laag vindt de benedenbovenwoningen niet bij het dorpse karakter passen. Het plan kenmerkt zich als massaal, geen groen, tientallen parkeerplaatsen op het binnenterrein en een 30 meter lange massieve gevelwand. De zes koopappartementen zullen moeilijk verkoopbaar zijn vanwege de zes huurappartementen in hetzelfde gebouw. Het dagelijks bestuur won echter advies in bij makelaardij Van der Hoek, die de benedenbovenwoningen meer kans geeft. In Westvoorne staan al veel twee-onder-één-kapwoningen te koop. Jongeren hebben bovendien niet te maken met een huis dat ze moeten verkopen en zouden liever tegenover een café willen wonen.

Verlies

Net als enkele maanden geleden diende Partij Westvoorme een motie van wantrouwen tegen wethouder Ies Klok (D66) in. Raadslid Rien Huisman herinnerde hem eraan dat hij gezegd heeft dat het verlies op de Rots nooit groter dan één miljoen euro zou worden. Nu blijkt dat maximaal 1,3 miljoen te zijn. Hij had bij het bepalen van het maximale verlies nog geen rekening gehouden met renteverliezen (2011-2013), de afboeking van twee woningen van het woonbedrijf en de plankosten. Wethouder Klok kan het verlies ‘niet mooier maken dan dat het is.’ Reden genoeg voor Partij Westvoorne om een motie van wantrouwen in te dienen. Ondanks de steun van de PvdA werd de motie met acht tegen zeven stemmen afgewezen.

IN KADER

De gemeente kocht in 2010 locatie ‘De Rots’. Een werkgroep moest met een breed gedragen bouwplan komen. Het was niet mogelijk een plan te ontwikkelen dat iedereen steunt. De gemeenteraad moet op dinsdag 29 mei kiezen uit twee varianten. In de variant met de twee-onder-één-kapwoningen komen er vier twee-onder-één-kapwoningen met een bouwhoogte van 8,5 meter. De vier andere woningen van 6 meter hoog zijn bedoeld voor starters en senioren. Het andere plan omvat twaalf benedenbovenwoningen (huur- en koopwoningen) voor starters met een bouwhoogte van 9,6 meter en drie seniorenwoningen van 6 meter.

De variant met de twee-onder-één-kapwoningen levert naar verwachting 869.700 euro op en de variant met de benedenbovenwoningen 1.035.587 euro.