De gemeente Westvoorne zou jaloers zijn op de enorme rij die donderdag ontstond voor het stemhokje in lunchroom ‘Bij Tante Agaath’. Mensen met een beperking wilden ook weleens weten hoe zij op 19 maart moeten stemmen.
Pictogrammen verkiezingsprogramma
De gezellige lunchroom aan de Raadhuislaan was omgetoverd tot een waar politiek café. Compleet met posters, vlaggetjes en flyers. Activiteitenbegeleidster Thea Cornelisse van Agaath kwam met het idee om een speciaal verkiezingsdebat voor mensen met een beperking te houden. Zij hebben net als iedereen in Nederland stemrecht. ‘Een normaal mens heeft al zoiets van: ‘wat moet ik met een stembiljet?’ Laat staan deze groep mensen. Maar het gaat wel om hun toekomst,’ aldus Cornelisse. Juist mensen met een beperking hebben te maken met de veranderingen in de zorg. Ze begrijpen niet waarom ze niet een keer extra mogen zwemmen of waarom hun collega’s bij Bij Tante Agaath ineens weg moeten.
De initiatiefnemer was blij met de hoge opkomst. Ruim 70 aanwezigen luisterden naar Ebco Vriend (CDA), Nicolien Heijndijk (Gemeentebelangen Westvoorne), Erik Mulder (D66), Regina Roggeveen (PvdA), Joop van Nugteren (VVD) en Alice Vermeer (Partij Westvoorne). Cornelisse had de politici gevraagd om in simpele mensentaal uit te leggen wie zij zijn en waar hun partij voor staat. Ieder deed dit op zijn of haar eigen manier. De twee lokale partijen hielden rekening met de beperkingen. Raadslid Alice Vermeer legde aan de hand van foto’s op een scherm het verkiezingsprogramma van Partij Westvoorne uit. De 23-jarige Nicolien Heijndijk van Gemeentebelangen Westvoorne vertelde vanuit haar eigen ervaringen als pedagogisch hulpverleenster. De lokale partij heeft speciaal voor mensen met een beperking een verkiezingsprogramma met pictogrammen ontwikkeld.
Zelfstandig stemmen
In de pauze van het debat kon iedereen leren stemmen. Want over een week moeten ook mensen met een beperking zonder begeleider het stemhokje in. Daisy Snel (22) uit Brielle had aandachtig geluisterd naar de zes Westvoornse politici. Zij stemde zelfverzekerd op de ‘lollymeneer’. D66-lijsttrekker Erik Mulder deelde als grap spontaan partijlolly’s uit aan de andere politici. ‘Politici praten veel, maar nu hoop ik dat iedereen zijn mond houdt als ik praat!’ Het meisje met het downsyndroom was onder de indruk van wat hij te vertellen uit. ‘Hij zorgt goed voor mij,’ concludeerde Daisy. Na de pauze mocht iedereen vragen stellen. Daisy had duidelijk de smaak te pakken. ‘Straks ga ik een vraag stellen over het openbaar vervoer. Ik kom uit Rockanje, maar woon nu zelfstandig in Brielle en moet overal naartoe kunnen gaan.’