Verklein kans op eiland

De gemeenteraad wil een kunstmatig eiland voor de kust voorkomen. Een plotseling toegevoegde regel is daarom uit het bestemmingsplan Zeegebied Westvoorne gehaald.

In die regel staat dat Rijkswaterstaat voor de kust zand mag plaatsen. Raadslid Regina Roggeveen (PvdA) vermoedt dat die plotselinge toevoeging niet enkel en alleen voor de kustbescherming is. De suppletiewerkzaamheden gebeuren ook al zonder dit bestemmingsplan. Zij wijst op een andere ontwikkeling. Bureau Grontmij ontwierp ‘Balance Island’. Een kunstmatig eiland voor de kust dat het binnenstromen van zout water in het Haringvliet moet tegengaan. Het eiland kan tot gevolg hebben dat het populaire strand van Rockanje dichtslibt. Een schrikbeeld voor recreatiegemeente Westvoorne. Alle politieke partijen wil geen risico nemen en schrappen de toevoeging.

Vorig jaar vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan, omdat de effecten van de strandhuisjes in Rockanje op de natuur onvoldoende waren onderzocht. Intussen zijn de huisjes van de baan. Op dinsdag 25 juni neemt de gemeenteraad een besluit over het aangepaste plan.