‘Verstandshuwelijk in Westvoorne’

De Westvoornse oppositiepartijen betwijfelen of de coalitie tussen Partij Westvoorne, VVD en D66 het vier jaar lang volhoudt. CDA-fractievoorzitter Ebco Vriend spreekt van een ‘verstandshuwelijk’ met huwelijkse voorwaarden.

Lijsttrekkers Emma van Blom (PW), Jaap Heijndijk (VVD) en Erik Mulder (D66) maakten afspraken over de manier waarop zij samenwerken. Politici mogen niet langer in en buiten de raadzaal met modder gooien. De liberalen doen slechts onder deze voorwaarden mee aan de coalitie. Die afspraken blijven ook staan. De VVD geeft in de overeenkomst aan dat het niet nakomen daarvan een breuk binnen de coalitie kan betekenen. ‘Dit getuigt niet van veel vertrouwen. Hoe sterk is deze coalitie?,’ vroeg Vriend zich hardop af. Hij stelt zelfs dat er bij voorbaat al een rol voor een relatietherapeut is weggelegd. Maandelijks evalueren Partij Westvoorne, VVD en D66 of ze op de goede weg zijn. Mochten ze het daar onderling niet over eens worden, dan schakelen ze een extern persoon in.

Fractievoorzitter Emma van Blom van Partij Westvoorne denkt dat ook een verstandshuwelijk een succes kan zijn. PW, VVD en D66 willen met de ondertekening vooral met een schone lei beginnen. De overeenkomst is bedoeld als handvat voor moeilijke periodes. ‘We zullen elkaar er niet steeds mee om de oren slaan.’

Oppositiepartij Gemeentebelangen Westvoorne is na de verkiezingen van twee naar vier zetels gegaan. De tweede partij van de kustgemeente stond open voor een coalitie met de grootste, Partij Westvoorne, en daarbij een landelijke partij. Dat ging niet door. Ook een recente beschuldiging van belangenverstrengeling aan het adres van raadslid Wim Sjoukes speelde uiteindelijk een rol. ‘We wilden excuses van Partij Westvoorne, maar die kwam niet,’ aldus fractievoorzitter Bert Heijndijk (GBW).

Volgende maand bespreekt de gemeenteraad het coalitieprogramma.