Voetbal is geen levensbehoefte

Brielle – De voetbalverenigingen krijgen wel erg veel subsidie van de gemeente Brielle. Andere sportsubsidies halen dit bedrag bij elkaar opgeteld niet eens.

‘Het is in de loop der jaren behoorlijk scheefgegroeid. Daar moeten we iets aan doen’, stelde raadslid Tijmen Zaal (OLP) in de afgelopen commissievergadering Samenleving. ‘Voetbal is een hobby. Geen levensbehoefte.’ Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) gaf aan dat deze tak van sport samen met gymnastiek en zwemmen van oudsher het zwaarst door de gemeente is gesubsidieerd. Tot 1994 was de gemeente bovendien verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden. Sindsdien krijgen de verenigingen daar een vergoeding voor. De voetbal ontvangt dit jaar gezamenlijk ruim 95.000 euro subsidie.

De verschillen kwamen aan het licht bij het vaststellen van de uitgangspunten voor het gemeentelijk subsidiebeleid. Vanaf 2012 moet de gemeente jaarlijks 70.000 euro op de subsidies bezuinigingen. Het is aan het college van B en W om te bepalen waar er precies gesneden in gaat worden. Volgens de wethouder is dit absoluut geen makkelijke taak.

‘Als clubs geld hebben moeten we bekijken of ze de subsidie eigenlijk nog wel nodig hebben’, vond raadslid Yvonne de Groot (PvdA). Zij ondersteunt het liefst organisaties met een maatschappelijk nut, zoals de scouting. Daar leren jongeren hoe in maatschappij te functioneren. SP’er Diana van Bennekom voegde daaraan toe: ‘zij maken te minste één keer per jaar ook het Brielse Meer schoon.’ Ook wethouder Borgonjen, zelf oud-scout, geeft openlijk toe de scouting een warm hart toe te dragen.