Voetbalvereniging stapt naar rechter

De Voetbalvereniging Brielle dreigt naar de rechter te stappen. Het clubbestuur vindt dat de gemeente Brielle met het nieuwe subsidiebeleid voor de buitensportverenigingen eerdere afspraken schendt. De vereniging wacht vanaf 2016 een financiële strop van ruim 40.000 euro per jaar. ,,Het bedreigt het voortbestaan van onze jonge vereniging,’’ aldus voorzitter Daan van der Ent.

De VV Brielle ontstond in 2011 uit een fusie tussen de Brielse  voetbalclubs  SC Voorne en Wit Rood Wit Brielle. De verenigingen hebben met de gemeente negen jaar onderhandeld over een onderkomen op het nieuwe sportcomplex Geuzenpark. Van der Ent: ,,We hebben steeds aangegeven dat er met ons te praten viel over een fusie en verhuizing onder de absolute voorwaarde dat dit niet tot hogere lasten zou leiden.’’

De gemeente Brielle en de VV Brielle ondertekenden twee jaar geleden nog afspraken voor de komende twintig jaar. ,,De gemeente zou zorgen voor de renovatie van de voetbalvelden. Nu worden wij geconfronteerd met onacceptabele voorstellen om het subsidiebeleid aan te passen.’’  Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) is echter niet bang voor het oordeel van de rechter. Toen was al bekend dat er een nieuw subsidiebeleid aan zat te komen. ,,Er staan clausules in de overeenkomst waarvan wij denken dat dit beleid kan worden aangenomen.’’

Oppositiepartijen PvdA en SP willen meer inzicht in de effecten op de contributies. Ze vrezen dat het nieuwe subsidiebeleid het tegenovergestelde bereikt van wat zij voor ogen hadden. De politiek wilde een eerlijkere verdeling van de gelden onder de verenigingen. Van alle buitensporten krijgen nu alleen de voetbalverenigingen een bijdrage voor het onderhoud van hun accommodatie. Andere verenigingen voelen zich achtergesteld. Volgens het voorstel moeten de voetbalclubs vanaf 2016 de bedragen voor het onderhoud delen met de drie tennisverenigingen, de atletiekvereniging en de tafeltennisvereniging. ,,Als er door een hogere contributie straks veel minder leden komen dan gaat het mis. Als ons mooie Geuzenpark niet of nauwelijks meer gebruikt wordt, maken we verkeerde keuzes,’’ stelt PvdA’er Bert van Ravenhorst.

Ook de Voetbalvereniging Vierpolders is boos. De club met een verouderde accommodatie voelt zich achtergesteld. Brielle heeft een nieuw sportcomplex en de voetbalvereniging in Zwartewaal is opgeknapt en uitgebreid.  De gemeente investeert niet in nieuwe kleedruimtes en een lichtinstallatie in Vierpolders .,, Er zit niets voor ons in. Dit is ronduit asociaal,’’ stelt voorzitter Henk van Marion.

De gemeenteraad neemt begin volgend jaar een besluit.