Vrijwilligers VluchtelingenWerk willen niet naar de Sjoel

BRIELLE – VluchtelingenWerk verhuist deze maand naar de Sjoel aan de Turfkade in Brielle. Zeven vrijwilligers willen hun eigen pand aan de Lijnbaan niet verlaten. Ze vrezen dat de vluchtelingen in het nieuwe onderkomen veel minder privacy hebben.

 

Fietsen

VluchtelingenWerk helpt ongeveer honderd vluchtelingen in de gemeente Brielle. De zeven vrijwilligers maken de nieuwkomers wegwijs in de Nederlandse samenleving. Hun hulp varieert van praktische zaken, zoals het leren fietsen en boodschappen doen, tot formele handelingen. Vooral het eerste jaar is de begeleiding intensief.

Aan de Lijnbaan 17 is er voor alle vluchtelingen twee keer in de week een middagspreekuur en daar kunnen ze daarnaast voor taalcoaches en andere begeleidingsgesprekken terecht. Het gebouw heeft voldoende kamers om vertrouwelijke gesprekken te voeren. Op 1 februari moet de sleutel van dit pand, eigendom van de gemeente Brielle, zijn ingeleverd. De gemeente hoopt met de verhuizing een bezuinigingsslag te maken. Daarnaast krijgt de Sjoel, die dit jaar geen subsidie voor de exploitatie meer ontvangt, door de verhuur toch een vaste bijdrage. De vrijwilligers van VluchtelingenWerk zijn boos. ‘In de Sjoel moeten we straks in de foyer zitten. Ook andere mensen komen daar. We hebben tegen de coördinator van VluchtelingenWerk en de gemeente steeds gezegd dat we niet naar de Sjoel willen. We willen best verhuizen, maar dan naar een pand met aparte ruimtes,’ aldus vrijwilliger Felice Schmit.

 

Tolerantie

Coördinator Chander Ramnun van VluchtelingenWerk heeft begrip voor het standpunt van de gemeente. Hij is in tegenstelling tot zijn vrijwilligers blij met de verhuizing. Om de privacy van de vluchtelingen maakt Ramnun zich geen zorgen. In het kantoor op de eerste verdieping van De Sjoel kunnen vertrouwelijke gesprekken worden gevoerd. ‘We zullen dit echt nooit in het openbaar doen. Dat is zelfs tegen onze code in. Bovendien komen de vrijwilligers ook bij de mensen thuis.’

Een ander probleem waar de vrijwilligers voor waarschuwen is religie. Vluchtelingen met een ander geloof hebben misschien moeite met een voormalige synagoge, waarin nog duidelijke joods kenmerken te zien zijn. Chander Ramnun vindt dit overdreven, want in andere plaatsen in Nederland worden vluchtelingen al jarenlang probleemloos in kerken opgevangen. Wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) stelt zelfs dat onderlinge tolerantie juist zo kenmerkend is voor de Nederlandse samenleving. Daar moeten de vluchtelingen wat hem betreft via de Sjoel dus meer over komen te weten. ‘Deze locatie was zelfs ooit van mensen die helemaal niet konden vluchten.’

 

Protest

De vrijwilligers zijn morgen – donderdag 12 januari – uit protest niet aanwezig bij de ondertekening van de huurovereenkomst. Daarna zullen zij de vluchtelingen wel in de Sjoel helpen.