Werklozen in tuinbouw

BRIELLE – De sociale dienst Spijkenisse krijgt langdurig werkelozen niet aan het werk in de tuinbouwsector. Vanaf april hebben achttien bijstandsgerechtigden bij tuinders gesolliciteerd, maar nog niemand heeft een tijdelijk arbeidscontract.

Werklozen uit de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Westland werden in maart met bussen langs kassen in het Westlandse tuinbouwgebied gebracht om een baan te vinden. De gemeenten Bernisse, Brielle, Spijkenisse en Westvoorne begonnen twee maanden geleden een soortgelijk project. Niet met bussen, want daar is dit gebied niet groot genoeg voor.

De sociale dienst brengt mensen in de bijstand en de tuinbouwsector samen. Het gaat om langdurig werkelozen of jongeren die na hun afstuderen geen baan kunnen vinden. Acht tuinders doen mee. De sociale dienst zoekt geschikte kandidaten. Van achttien werkelozen werden de cv’s overhandigd.

,,We proberen een ‘match’ tussen de uitkeringsgerechtigden en de werkgevers te maken. De juiste mensen op de juiste plaats,’’ legt de Brielse wethouder Wilbert Borgonjen (CDA) uit. Het aantal mensen in de bijstand  in zijn gemeente is de afgelopen maanden hard toegenomen. Nu zijn er in Brielle 150. Drie jaar geleden waren dit er nog geen 100. Borgonjen benadrukt dat voor tuinders de werkkrachten financieel aantrekkelijk zijn. Ze zijn inhuurbaar tegen minimumloon. Zonder tussenkosten van een uitzendbureau. Tot nu toe was er echter geen ‘match’. De werkzoekenden werden door de tuinders niet als geschikt gezien. Vooral motivatie is een probleem.

VVD-raadslid en voorzitter LTO Noord Glaskracht Zuid-Hollandse Eilanden Leo van der Valk bracht de sociale dienst, de gemeenten en de tuinbouwbedrijven bij elkaar. Hij is flink teleurgesteld en denkt dat het gebrek aan belangstelling ligt aan de Nederlandse identiteit. ,,Bepaalde nationaliteiten hebben vaak het juiste mentaliteit en gevoel voor bepaald werk. Polen knokken bijvoorbeeld door alles wat ze in eigen land hebben meegemaakt om het hoofd boven water te houden. Hier in Nederland zijn de mensen veel meer gewend om hun hand op te houden.’’ Hij had het verwacht dat het moeilijk zou zijn om  langdurig werkelozen aan het werk te krijgen, maar niet zo erg. ,,In de tuinbouwsector is echt voldoende werk. Voor sommige werkelozen is het normaal om niet op hun eigen niveau of opleiding te werken.’’

Van der Valk pleit er voor om werkweigeraars in hun uitkering te korten of die helemaal stop te zetten. ,,Het sociale vangnet zou er alleen moeten zijn voor mensen in nood.’’ Helemaal vrijwillig is het project op Voorne-Putten ook niet. Mensen worden op hun uitkering gekort als ze weigeren aan een sollicitatie mee te werken.

Het project is nog in de opstartfase. Samen met tuinders zijn de gemeenten en de sociale dienst nu aan het bekijken hoe ze het plan verder kunnen uitwerken, zodat het ook daadwerkelijk tot werk leidt voor mensen die in Wet werk en bijstand zitten.