Westvoorne voor Haïti

Westvoorne – Op 12 januari was het precies één jaar geleden dat de aardbeving in Haïti plaatsvond. Ria van der Linde – Pollemans is voorzitter van de stichting Vrienden van Haïti Westvoorne. Vorige week woensdag bezocht zij een bijeenkomst over de voortgang van de ontwikkelingssamenwerking in Den Haag.

 

Weeshuis

Meer dan 25 jaar geleden heeft Van der Linde Haïti voor het eerst bezocht om haar adoptiekinderen op te halen. De Rockanjese heeft sindsdien het weeshuis in Port-au-Prince gesteund. Door de aardbeving is het gebouw verwoest. Zij kon dus opnieuw beginnen met geld inzamelen. ‘De hulp moet goed voorbereid worden, want het besteden gaat daar helemaal niet eenvoudig’. Van der Linde heeft tijdens een bezoek aan het land besloten dat onder andere de bij het weeshuis behorende school moet worden herbouwd.

 

Haïtianen

Momenteel ligt de nadruk op noodhulp. Van de opbrengsten van de landelijke acties is weinig zichtbaar. In Den Haag werd door vertegenwoordigers van diverse organisaties een poging gedaan om de ontwikkelingssamenwerking bij te sturen. Van der Linde heeft contacten kunnen leggen, maar er werden helaas nauwelijks conclusies getrokken en stappen ondernomen. ‘Wat ik jammer vind is dat er bij deze bijeenkomst weinig Haïtianen waren. Zij moeten de toekomst van hun land kunnen bepalen’.