Westvoorne vreest windmolens

Westvoorne baalt van de plaatsing van veertien windmolens op de Slufterdam.  De 150 meter hoge reuzen veroorzaken alleen nog maar overlast voor de nu al klagende Oostvoornaars.

Energiebedrijven Eneco en Nuon willen de bestaande zeventien windturbines op de dijk rondom het slibdepot de Slufter vervangen voor veertien eens zo hoge windturbines. Drie daarvan komen op grondgebied van Westvoorne en één op de grens met Rotterdam.

De energiebedrijven hebben uitgebreid onderzoek laten doen naar de milieueffecten. Daaruit is gebleken dat er geen zal zijn sprake van geluidsoverlast. Maar politici vrezen dat Oostvoornaars wel degelijk last gaan ondervinden. De afstand tot het dorp is 2,5 kilometer. Rockanjenaar Ebco Vriend (CDA) hoort nu al de winmolens op de Haringvlietdam die ruim 3 kilometer van zijn woning staan.  ‘Oostvoornaars hebben al veel last van de Maasvlakte ondanks dat de DCMR vaak niets aantreft,’ benadrukt hij. Ook raadslid Jacqueline van Hoey Smith (VVD) waarschuwt voor geluidsoverlast. ‘Kijk maar eens op windmolenklacht.nl waar er nog meer in Nederland overlast is.’

Het zicht zal bovendien drastisch veranderen. Op het nu nog kale stuk aan de zuidzijde van de dijk komen vier turbines. Paviljoen aan Zee kijkt op de het windmolenpark. ‘Van Marion heeft geen moeite met de plaatsing,’ aldus projectontwikkelaar Christian van den Hoven van Eneco. Met paviljoeneigenaren aan de Noordrand van het Oostvoornse Meer is nog niet gesproken.  Het voorstel van de politiek om meer turbines aan de noordzijde te plaatsen lukt niet. ‘Op die plaats staan kabel- en pijpleidingen voor de Tweede Maasvlakte gepland,’ verklaart Joost de Gooijer van Nuon.

Eneco en Nuon werken samen met het Zuid-Hollands Landschap. ‘Ik zie niet hoe een windmolen de natuur kan versterken. Hebben jullie geld gegeven?,’ schetst raadslid Wim Sjoukes. De Gooijer beaamt zijn vermoeden. De bedrijven hebben de nieuwe ‘Twee Werelden’ fietsroute van de Tenellaplas naar Hoek van Holland gesponsord. ‘Zo kan iedereen kennis maken met natuur en duurzaamheid.’

De gemeente Rotterdam geeft,  als de gemeente waarop de meeste turbines komen, de vergunningen af. Westvoorne heeft slechts een adviesfunctie. De wethouders Jan van Rij (VVD) en Bert van der Meij (PW) gaan met de grote buurgemeente in gesprek.

Vriend trekt een parallel met de discussie rondom de veiligheidscontour, enkele maanden eerder. Rotterdam kijkt ook nu weer niet naar de belangen van een kleine gemeente. ‘Het komt gewoon over ons heen.’

Alleen van D66 kwam een positief geluid. ‘Het zou mooi zijn als in de toekomst bewoners kunnen deelnemen aan dergelijke projecten,’ meent Jan van den Brand.

Over twee jaar start de bouw. Uiterlijk een jaar later moeten de windmolens gaan draaien.