Wethouder bezorgt politiek slapeloze nachten

Wethouder Hans van Lith (Gemeentebelangen Westvoorne) bezorgt Westvoornse raadsleden slapeloze nachten. Ze vinden het onbegrijpelijk dat na tientallen jaren van gedogen inwoners plotseling hun caravan of recreatiewoning moeten verlaten.

Dwangsom

Het dagelijks bestuur gaat strikter handhaven. Voorheen nam de gemeente vooral actie als er klachten waren over illegale bewoning. Nu gebeurt dat na een inspectie. Zo kregen bewoners na vijftien tot dertig jaar te zijn gedoogd van de een op de andere dag een brief. Ze zijn woedend. Jarenlang is belasting betaald. ‘We moesten op last van een dwangsom binnen vier weken vertrekken. De gemeente liet drie maanden lang niets op ons bezwaar weten,’ aldus ‘illegaal’ bewoner Peter Niemeijer. Ook de politiek is boos. PvdA-fractievoorzitter Corry Langendoen kon nachten niet slapen. ‘Het dagelijks bestuur heeft een bevoegdheid tot handhaven, maar dit gaat veel te ver.’

Oplossingen

CDA’er Ebco Vriend vindt de kwestie niet zo simpel liggen. Als je over de grenzen van het toelaatbare gaat kan je altijd de gevolgen verwachten. Hij wil dat de wethouder goed naar deze zaken uit het verleden kijkt. Daarna moet een frisse start worden gemaakt. ‘Of je legaliseert of je treedt handhavend op. Het is ja of nee bij handhaving en niet er tussenin.’

Oppositiepartij Partij Westvoorne wil dat de bewoners snel duidelijkheid krijgen. De partij ziet verschillende mogelijkheden – van een algemeen pardon voor woonsituaties van voor het jaar 2000 tot aan een uitsterfconstructie waarbij alleen de huidige bewoners mogen blijven zitten. ‘Voor alle situaties is een oplossing,’ stelt fractievoorzitter Emma van Blom.

Wet

Wethouder Van Lith geeft toe dat hij vooraf beter had moeten communiceren. Hij zit behoorlijk met de kwestie in zijn maag. De wethouder heeft ook met de wet te maken en wil geen willekeur toepassen. Hij spreekt voor de raadsvergadering van 25 juni met bewoners en zoekt naar oplossingen.